Публикация

Дехидратацията е особено опасна при кърмачетата


Лятото е в разгара си и жегата може да доведе до значителна загуба на вода и минерални соли и в крайна сметка до обезводняване на организма, известно като дехидратация.

Това състояние се предотвратява чрез физиологичен механизъм, предизвикващ чувство за жажда. При кърмачетата обаче той не е напълно стабилизиран, а при хората от третата възраст лесно се разстройва.

Дехидратацията се открива чрез т.нар. тест на кожната гънка. При нормално хидратиран човек гънката, образувана чрез прищипване на кожата, изчезва веднага след като бъде отпусната. При дехидратация кожата губи от еластичността си и гънката остава. Други изяви на обезводняването са силна жажда, пресъхнали устни и език, учестена сърдечна дейност, виене на свят, гъста урина и дори психическо объркване.

Внимание по отношение на кърмачетата! При много горещо време и наличие на стомашно-чревно разстройство (съпроводено с висока температура, диария и повръщане) екстремната загуба на вода и електролити за по-малко от един час води до драматично обезводняване на кърмачето и до кома. Важни белези на обезводняването са хлътване на фонтанелата на бебето и на очите в орбиталните ямки, смущения на съзнанието.

Идеалната профилактика е консумацията на не по-малко от 1,5 литра вода и други течности (айрян, чай, плодови сокове и т.н.), преди да се изпита чувството за жажда.

Предпазването на кърмачетата от дехидратация при диария, придружена или не с повръщания, започва с ограничаване на млякото и заместването му с биберон с вода, обогатена с разтвор, съдържащ минерали и захар.

Водната диета продължава най-често 24 до 48 часа, като постепенно се включват супи от моркови и ориз с цел да се спре диарията. Въвеждането отново на млякото се извършва постепенно, като се прекъсва със смес от вода и електролити.

При пътуване с бебе в колата трябва да се вземе биберон с вода. При горещо време кърмачето не бива да се оставя в паркирана кола. Ако бебето вдигне температура, се дават редовно малки количества вода.

Бебето може да се съблече и евентуално да бъде изкъпано с вода, чиято температура първоначално да е с 1 градус по-ниска от телесната, а след това чрез постепенно разреждане със студена вода да достигне до 35 °С.

Коментари