Отбелязваме Световния ден на зрението
Цветелина Петрова
Цветелина Петрова
Експерт
Отбелязваме Световния ден на зрението

Отбелязваме Световния ден на зрението

Мотото на деня за 2015 г. е: "Да се грижим за очите". Как да се грижим правилно за своето зрение? Вижте какво споделят водещи офталмолози и очни центрове в социалната мрежа за здраве

Световният ден на зрението се отбелязва от 1998 г. през втория четвъртък на м. октомври с подкрепата на Световната здравна организация, за да се привлече вниманието на обществеността към възможностите за лечение на очните болести и за предотвратяване на слепотата. 

По сведения на организацията близо 285 млн. души в света имат проблеми със зрението. 

Мотото на деня за 2015 г. е: "Да се грижим за очите".


Как да се грижим правилно за своето зрение? Вижте какво споделят водещи офталмолози и очни центрове в социалната мрежа за здраве:

Първият профилактичен преглед на очите при децата е препоръчително да се проведе между 6- и 12-месечна възраст, сподели в профила си доц. Виолета Чернодринска. Вижте във видеото с нея какви са препоръките на експертите съгласно новите световни стандарти. 

Защо е важно да се прави профилактика на мързеливото око? Прочетете в интервюто с доц. Чернодринска.

доц. Виолета Чернодринска

Доц. Виолета Чернодринска ръководи единственото у нас отделение по детски очни болести. Тя е и председател на Българското дружество по офталмология и невроофталмология. Специализирала е в областта на детската офталмология във Франция, Англия и Япония. 

Д-р Невяна Велева изтъква, че родителите рядко водят своите деца на консултации с профилактична цел. А при тях се търси вродена патология – конгенитална катаракта. Ако не се открие навреме, докато детето навърши 6 месеца, лечението е изключително трудно, обясни очната лекарка. (Научи повече тук)

д-р Невяна Велева

Д-р Невяна Велева е детски офталмолог в УМБАЛ "Александровска". Вижте повече за професионалния й опит в нейния профил.


В специално създадената тема "Очно здраве" може да научите:

  • Как да се погрижим за здравето на нашите очи? 
  • Кога за първи път да заведем детето на офталмолог и колко често да провеждаме профилактични прегледи? 
  • Какви са проявите на неглижираните очни проблеми? 
  • Каква е разликата между очен скрининг и очен преглед?
  • Как да подберем очила? 
  • Има ли разлика в очилата за деца, тийнейджъри и възрастни?
  • Здраве и мода

Очно здраве

До края на м.октомври може да заведете вашето дете на безплатен очен скрининг в над 150 оптики в цялата страна. Целта на скрининга е да бъдат идентифицирани децата, които имат някакъв проблем със зрението и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог. Научете повече в темата "Кампания за профилактика на детското зрение".

Кампания за профилактика на детското зрение

Ако вече сте завели своето дете на скрининг и имате нужда от преглед при офталмолог, консултация и лечение, CredoWeb ще ви съдейства, като ви изпрати ваучер за преглед. Няколко водещи офталмолози и очни центрове в София, Пловдив, Варна и Плевен ще извършват безплатни прегледи в периода 15 октомври-30 ноември 2015 г. Кои са те и как може да участвате, може да прочетете в тази статия.

безплатен очн преглед

Мнения