Публикация

Балансът между работа и личен живот гради добро семейство


Психолози от университета в Канзас установили, че заинтересоваността в професионалния живот има благотворно влияние и върху отношенията с другите членове на семейството.

Оказва се, че хората, погълнати и самоотвержени в работата си, по правило имат и по-добро настроение и у дома. Според психолозите, опитът в решаване на служебни задачи помага за по-добро справяне и със семейните трудности – битови и междуличностни.

Техните изводи сочат, че трудовият и домашният стрес пряко влияе и в двете сфери. От това взаимодействие в значителна степен зависи настроението всеки ден, а то от своя страна се отразява и върху продуктивността в офиса, и върху климата у дома.

Изследователите, които наблюдавали сътрудниците на голяма компания на работа и вкъщи,  открояват важен детайл –  интересът към работата и всеотдайността в нея  се отразяват положително върху семейния живот само при положение, че човек умее да контролира работния си график.

Те подчертават, че заинтересованоста в работата не бива да се бърка с трудохолизъм, защото хората, погълнати изцяло от работата си,  имат много конфликти в семейството. Освен това трудохолизмът води до лична неудовлетвореност, ниска производителност, влошено здраве.

Заключението на авторите на обзора  е – за да има благополучно семейство, трябва да се намери  баланс  между работата и личния живот.

Коментари