Публикация

Неизвестното за холестерола


Оказва се, че има още една разновидност на това вещество, която е особено опасна за сърцето, кръвоносните съдове и за здравето на целия организъм.
Задълбочено изследване на учени от Хонгконг  върху окисления холeстерин или оксихолистерина предизвика широк отзвук.

В него те доказват, че той образува по-бързо и повече плаки в кръвоносните съдове.

Учените представиха заключенията си във Вашингтон на конгрес на Американската асоциация на химиците. Защо пред химиците? Не е случайно, защото проблемът е свързан и с тяхната сфера...

От много години усилията на медиците са фокусирани върху обикновения холестерол.

Те обаче не изучават достатъчно активно неговата окислена форма, въпреки съществуващите подозрения, че тя е особено опасна.
Да си припомним трансмазнините. Това са преработени растителни масла по определена технология, за да се постигне тяхното втвърдяване. Преди всичко те присъстват в маргарина и кулинарните растителни мазнини.

В хранителната промишленост вместо скъпото масло те се добавят в хляба, сладкарските изделия, полуфабрикатите, сладоледа и на практика във всички продукти, в които се използват мазнини.

Ако на етикета има надпис “частично хидратирани масла”, значи продуктът, който купувате, съдържа значителна доза трансмазнини. Десетилетия наред вредата от тези мазнини беше игнорирана, а лекарите дори препоръчваха  маргарина като полезен продукт. Преди десетина години всички в един глас започнаха да критикуват трансмазнините. Сега те практически са отречени.

И трансмазнините и оксихолистеринът са ключови съставки в хранителната промишленост. Те придават на продуктите естетически вид и приятна консистенция. Премахването им от употреба би донесло огромни финансови загуби.

Когато млякото се преработва в прах, в него се образува много оксихолестерин. Яйчният прах , добавян към много продукти, също е богат на окислен холестерин.
Холестеринът може да се окисли и при приготвяне на храна в домашни условия. Това става при готвенето на месо и птици на висока температура – при пържене, печене на фурна, скара или на жар. 

Месата и птиците почти не съдържат оксихолестерин, ако се варят и задушават. Между другото, процесът на окисляване може да се спре, ако при готвенето към ястието се прибавят антиоксиданти – треви, подправки, сосове с вино и бира.
Посипвайте ястието обилно с тях, използвайте ги и в маринатите.

Тук е мястото отново до напомним за продуктите-антиоксиданти – плодове, зеленчуци, орехи, чай, червено вино и продуктите, които препятстват натрупването на холестерин в червата.

Коментари