Публикация

Изпускането на урина е лечимо


Д-р Александър Калчев, акушер-гинеколог от медицински център „Асцендент”:

Д-р Калчев, може ли изпускането на урина (инконтиненцията) да е случаен инцидент, или при всички случаи става дума за медицински проблем и не трябва да се отлага консултацията с лекар? 
По-скоро няма случайни инциденти. Това е резултат на заболяване, което притеснява жените и те не говорят открито за него. Всъщност трябва да отидат спокойни при гинеколог или уролог и да бъдат готови да отговорят открито на всички въпроси, които той им зададе.

Това е много важно, защото добре снетата анамнеза представлява около 60 до 80 % от диагностичния подход при изясняването на това кой тип инконтиненция е налице и изобщо дали има такова заболяване.

Какво трябва да знаят жените с такъв проблем, когато отиват на преглед?
Най-общо трябва да знаят, че двата основни типа инконтиненция са т.нар. стресинконтиненция, която се дължи на анатомичен дефект, и императивна инконтиненция, свързана с една свръхчувствителност на пикочния мехур.
Първият тип може да се появява и при млади жени, докато вторият най-често се наблюдава при по-възрастни жени.

Какво е лечението на това заболяване?
Лечението е различно в зависимост от типа инконтиненция. Докато при стресинконтиненцията  то е изцяло оперативно, при императивната инконтиненция се прилага терапия с лекарства.
Двата типа инконтиненция имат различни степени на изразеност.  Лечението може да започне с трениране на мускулите на тазовото дъно, което в някои случаи, особено при стресинконтиненцията помага изключително много. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добър е резултатът.

Какви са последиците, ако лечението се забави?
Нелекуваната инконтиненция води не само до битови неудобства, но и до изолация от обществото.
Имаме такава пациентка, която сподели, че много обича да ходи на театър, но не може, защото когато получи позив за уриниране, трябва да отиде до тоалетната до една минута.
Когато отиде в заведение, гледа да седне близо до тоалетната. Не  може да пътува със самолет, нито с автобус. 
Нека жените бъдат сигурни, че ако са споделени навреме, проблемите могат да бъдат решени.

Коментари