Публикация

Човекът дърво


Вярвали ли сте, че някога човек може да започне да се превръща в дърво? Без помощта на магия и голямо въображение, повлияно от фантастичните жанрове в литературата и киното, едва ли щяхте да си представите как това би могло да се случи.

Обаче по света има и хора като Деде Косвара, индонезиец, чиито ръце и крака приличат на клони. Това не е просто медицински феномен, а е една от историите на 200-те души по света, които страдат от заболяване, характеризиращо се с появата на образувания по кожата, които приличат на дървесина.

Корените на заболяването

Днес Деде Косвара е на 38 години. Почти 23 години са минали от появата на първите симптоми на болестта му, чийто лек се оказал загадка за индонезийските доктори.

Когато бил на 15 години, мъжът срязал крака си в инцидент, който определя като "тийнейджърска глупост". След зарастването на раната на нейно място се появила малка брадавичка, която впоследствие започнала да се разраства – от коляното към стъпалото му, след това към другия крак и нагоре по тялото.

Брадавиците скоро станали толкова големи, че Деде бил неспособен да извършва нормалните ежедневни дейности. Скоро след това загубил работата си, а жена му го напуснала. Въпреки това Деде успява да се справи и да отгледа сина и дъщеря си в бедност.

С ръце и крака, наподобяващи клони на дърво и грозни кафяви брадавици, които приличат на кората на дърво, той скоро става обект на подигравки от местните жители.

Същността на болестта

След като състоянието на човека дърво става изключително популярно за медиите в Индонезия и впоследствие по целия свят, млад доктор от САЩ – Антъни Гаспари от Университетската болница в Мериленд, Балтимор, решава да прелети до остров Ява и да открие дома на мъжа в джунглата, за да види дали може да помогне.

Деде е подложен на цялостни медицински изследвания и не след дълго д-р Гаспари му поставя диагноза.

След вземане на проба от засегнатите места и кръвта на Деде д-р Гаспари установява, че страданието на Деде се дължи на човешки папилома вирус (HPV), инфекция, която причинява появата на малки брадавички по тялото.

Всъщност големият проблем в състоянието на индонезиеца се оказва рядък генетичен проблем, който не позволява на имунната му система да се бори с брадавиците. По тази причина вирусът прониква до ядрото на кожните клетки и ги принуждава да произвеждат голямо количество субстанция, която причинява появата по неговите крака и ръце на подобни на дървесина израстъци, наречени "кожни рога".

В пробите на кръвта ключови бели кръвни клетки се оказали с толкова ниски стойности, че д-р Гаспари в началото бил склонен да обяви Деде за болен от СПИН.

Впоследствие обаче изследванията показали нещо много по-рядко и мистериозно. Ако изключим брадавиците, Деде можел да се похвали с изключително добро здраве – нещо, което едва ли можем да очакваме от някого с потисната имунна система. Освен това неговите родители, братя и сестри нямат каквито и да било признаци за появата на аналогични симптоми. Затова състоянието му се оценява като изключително странно.

"Възможността някой да има същите проблеми при тези условия е по-малка от едно на 100 милиона", споделя д-р Гаспари в индонезийската преса.

Докторът от Балтимор, който се запознава със случая на Деде от документален филм на Discovery Channel, смята, че състоянието на човека дърво може да бъде видимо подобрено с прием на дневни дози от синтетична форма на витамин А, която подпомага лечението на пациенти с напреднал стадий на HPV.

"За жалост няма да има възможност да възвърне напълно нормалното състояние на тялото си, но ще успеем да намалим брадавиците до размер, който ще му позволи да ползва ръцете си, продължава обяснението на състоянието на Деде д-р Гаспари. С лечението в продължение на три до шест месеца израстъците по тялото му ще намалеят и ще станат по-малки, което ще му помогне да живее по-нормален живот".

Най-упоритите брадавици след този период щели да бъдат замразени и отстранени с хирургична намеса. Все още заинтригуван от произхода на странното имунно състояние на Деде, д-р Гаспари пренася пробите в САЩ за по-детайлни изследвания. Финансови и бюрократични бариери обаче съвсем скоро спират работата му.

Индонезийското правителство превръща състоянието на човека дърво в политически въпрос, след като става ясно, че пробите от кръвта и кожата на Деде са изнесени от страната без разрешение на Министерството на здравеопазването. Министърът на  здравеопазването на Индонезия Сити Фадила Супари определя решението на д-р Гаспари като "неразумно" и обявява, че деянията му застрашават националната сигурност, тъй като този вирус може да се използва и за злонамерени цели.

Резултатите от лечението

Скоро след започване на лечението е установено, че болестта на човека дърво не се е развивала в тялото му самостоятелно, а е причинила и появата на смъртоносна туберкулозна инфекция. Установено е, че ако Деде е живял в това състояние без лекарска интервенция още няколко години, животът му е бил в опасност.

В условията, в които е живял индонезиецът - с лоша и нездравословна храна, съвсем скоро инфекцията би могла да се влоши и да доведе до летален край. В болница в Бандунг, град близо до столицата Джакарта, Деде е лекуван паралелно както от брадавиците, така и от инфекцията в белите дробове. След няколко месеца лечение успява да се пребори с бактериите и лечението се фокусира изцяло върху проблемните области в крайниците.

През януари 2008 Деде за пръв път получава хирургическа интервенция за отстраняване на израстъците. Няколко месеца по-късно краката му са изчистени след повторна операция. Лекарите постоянно следят състоянието му, за да се уверят, че голяма част от брадавиците няма да се появят обратно.

През август 2008 г. индонезиецът се завръща в дома си след 4 хирургически интервенции. Дебелите слоеве израстъци са били отстранени с помощта на професионален трион. За да бъде възвърната формата на крайниците му, около 6 килограма образувания са премахнати от тялото му. За пръв път от 20 години Деде може да ходи самостоятелно.
95% от брадавиците са изчистени от тялото му, а случаят е документиран от Discovery Channel и излъчен в повторен филм, наречен "Човекът дърво: В търсене на лек".

Въпреки множеството операции и продължителното лечение на Деде Косвара ще му се налага да преминава два пъти в годината през хирургическата маса до края на живота си, за да бъдат задържани брадавиците по крайниците му в приемливи размери. 

Коментари