Публикация

Медът е еликсирът на здравето

Древните народи смятали меда за свещена храна


Днес в световен мащаб годишно се произвеждат над един милион тона мед. Тази цифра едва ли учудва някой, защото на всички са известни почти чудотворните свойства на меда.

Медът е познат на човечеството, откакто свят светува.  Келтите приемали пчелата за свято насекомо, пазител на мъдрост, идваща от други светове. В древна Индия медът се смятал за свещена храна, която носела безсмъртие, а египтяните използвали мед почти във всички ритуали - раждания, погребения, за балсамация. 

Древните българи също отдавали на вълшебната храна особена почит, като той присъства на трапезата на всички празници. 

Още  документите, датиращи от времето на Хан Крум сочат, че по времето на великия български владетел е имало специален закон, който е защитавал пчелите. Убиването на едно пчелно семейство се е наказвало със смъртна присъда. Древните българи разбирали огромната им роля в производството на хранителни продукти и изцяло за човешкото здраве. В едно семейство има 40-50 хиляди летящи екземпляра, които посещават за един грам мед 1000 цвята - извършват колосална работа, за да опрашат милиарди цветчета.

Ако изчезнат пчелите, след четири години ще изчезне и светът. 

Това са думи на Алберт Айнщайн, които звучат стряскащо, но са истина. От няколко години пчелните семейства напускат кошерите без да се върнат – вътре остават само царицата, яйцата и малките.Проблемът, макар и не толкова масов, засяга и България. За първи път е забелязан в края на 2006 година в САЩ. По целия свят са изчезнали милиарди пчели и са оставили още толкова неопрашени декари посеви.

Учените алармират обществеността, че пчелите измират, както поради прекомерната употреба на пестициди, така и от насищане на околната средата с електромагнитни излъчвания

Коментари