Публикация

Съвет на мениджърите ще консултира лекарския съюз


Нов консултативен орган - Съвет на мениджърите, е учреден днес в рамките на Българския лекарски съюз.
В него влизат директори и представители на различни болници – университетски, областни, общински и частни.

„За първи път БЛС събира мениджъри, с идеята за пряко участие в реализацията на предстоящите промени в сферата на здравеопазването”, съобщи съсловната организация.

Приоритет, по който веднага е започнало да се работи, е Националният рамков договор за 2010 г. Мениджърите са се обединили около становището, че не приемат никаква друга форма на договаряне, освен съществуващата нормативна уредба за НРД. Те ще имат възможност да участват пряко в договарянето на частта „Болнична помощ” от страна на лекарския съюз.

„Основният принцип, от който ще се ръководим, е синхронизирането на интересите на всички болници”, е заявил на срещата председателят на съюза д-р Цветан Райчинов.

Другите основни въпроси, по които съветът ще се произнесе, са свързани с предстоящите промени в законодателството, подготовката на национална здравна карта и преструктурирането на болничния сектор. Мениджърите ще участват още и в контактите на БЛС с изпълнителната и законодателната власт.

В състава на мениджърския съвет влизат :
доц. Владимир Пилософ, доц. Боримир Василев – началник по лечебната дейност на ВВМА, д-р Димитър Димитров – председател на работодателите в здравеопазването и директор на болница „Св.Анна”, д-р Методи Янков – директор на Университетската болница „Майчин дом”, д-р Симеон Василев – председател на асоциацията на областните болници, доц. Валентин Стоянов – от Университетската болница в Стара Загора, д-р Милчо Вичев – директор на МБАЛ-Русе, д-р Али Селиман, председател на сдружението на общинските болници, д-р Васко Кацаров – директор на Пета МБАЛ, София, д-р Стайко Спиридонов – председател на Националната асоциация на частните болници, Ренета Инджова – икономически директор на болница „Токуда”. От страна на най-големия представител на спешната помощ в страната ще се включи директорът на „Пирогов” доц. Димитър Раденовски.

Коментари