Публикация

Пневмококовата ваксина гарантира здравето на децата


Доц. Нина Гачева, специалист по инфекциозни заболявания от Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за Хелт медия.

 

Доц. Гачева, какво представлява пневмококовата инфекция?
При децата тя се проявява в две групи клинично изявени заболявания. Едната група са по-тежките, инвазивни заболявания, която включва пневмония, сепсис, бактериален менингит, пневмококов менингит. Те са сравнително по-редки, но пък и много трудни за повлияване дори със съвременните антибиотични средства.

 

Другата група са широко разпространени заболявания, които много често срещат майките и педиатрите. Те протичат сравнително по-леко, но за сметка на това са масово разпространени. Това са отитът на средното ухо, възпалението на средното ухо, синузитите и бронхитите като най-честа група от тези сравнително по-леки заболявания.

 


Как родителите могат да предпазят децата си от пневмококовите инфекции?
Единственото средство са пневмококовите ваксини, и то съвременните, които са два вида: седемвалентната, която от 2000 г. е регистрирана и разрешена за употреба, и десетвалентната, която е сравнително по-нова. У нас вече е разрешена от началото на тази година и може да се прилага.

 

Имам още една радостна новина за майките: още през юли излезе допълнение на нашата наредба за имунизациите, в която е записано, че пневмококовата ваксина става вече планова ваксина, която ще се прилага на всички дечица от втория месец по една схема трикратна, с реимунизация на 12 месеца. Така че от 1 януари 2010 влиза в сила тази поправка, това допълнение, а Министерството на здравеопазването се е задължило от 1 април вече да осигури такава ваксина за децата.

 


Има ли ваксината нежелани странични ефекти?
Страничните ефекти са по-скоро някакви местни реакции, на мястото на поставянето на ваксината. Това са леки, бързопреходни зачервявания, може би болка на мястото и в по-редки случаи фeбрилитет. Така че няма някакви тежки нежелани реакции, още повече че педиатрите винаги преценяват състоянието на детето, когато го ваксинират. И ако то има някакво временно заболяване, което протича с повишена температура примерно, те отлагат за известно време, за да може детето вече като здраво да поеме и отговори на ваксината.

Коментари