Публикация

Антиоксиданти и витамини срещу макулна дегенерация

Интервю с д-р Иво Боршуков, специалист офталмолог в очна клиника „ДЕН”...


Д-р Боршуков, какво всъщност е макулата и какво представлява нейната дегенерация?

Макулата представлява средната част на ретината, в която се проектира най-ясният образ за обекта, който фиксираме в момента, т.е. това е точката на най-ясно виждане. Когато поради най-различни фактори това поле от ретината се увреди и функцията му постепенно започва да намалява, говорим за макулна дегенерация (МД). Най-често засяга хората над 60-годишна възраст.

Съществуват два типа МД – суха и мокра. При първата настъпва увреждане на рецепторите за светлина в областта на макулата и се появяват жълтеникави петна, наречени друзи, които са възрастови изменения. Сухата МД се развива постепенно и рядко води до слепота.

При мократа форма се образуват нови съдове, чиито стени са лесно раними. Те често се разкъсват и се образува кръвоизлив в ретината, който уврежда централното зрение. За разлика от сухата форма, мократа може да се развие бързо и да доведе до загуба на централното зрение.

Как може да я разпознаем?

Колкото по-малко здрави клетки остават в областта на макулата, толкова по-размазано става зрението. Започват да се губят най-вече детайлите в обектите пред нас, като например лица, букви, знаци при шофиране, докато в един момент не се появи малко, но растящо сляпо петно в средата на зрителното поле. Класически са и изкривените линии в полето, типични за т.нар. мокра МД.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата може да се постави от всеки опитен офталмолог при оглед на ретината с малък инструмент, наречен офталмоскоп, който е задължителна част от оборудването на очния кабинет. За да се докаже диагнозата, в повечето случаи е нужно провеждането на флуоресцентна ангиография - метод, при който се инжектира специално вещество във вена на пациента.

След определено време по кръвоносната мрежа то достига до съдовете на ретината, на които се правят снимки.

НЗОК заплаща за флуоресцентна ангиография на съдовете на окото, ако дейността е назначена от лекар специалист с медицинско направление за високоспециализирани дейности. Всичките изследвания, които се провеждат, са неинвазивни и безболезнени.

Какво е лечението?

За съжаление до този момент лечение за сухата форма на МД не е открито. Прилагат се комбинации от антиоксиданти, витамини А, С, Е и микроелементи, които забавят развитието на заболяването. Поради разрастването на нови кръвоносни съдове при мократа форма на МД най-ефективно се прилагат вещества, които потискат тяхното образуване.

Поставят се като инжекция в стъкловидното тяло, което заема вътрешността на окото, между лещата и ретината. При добър ефект манипулацията се повтаря в определен период от време.

Фотодинамичната терапия е друг метод, по-непопулярен в България. Той се прилага венозно и се активира в ретиналните съдове под действието на специална лазерна светлина, която затваря разрасналите се кръвоносни съдове и не уврежда другите части на ретината.

Лечението само с лазер не е препоръчително, тъй като се увреждат и нормалните съдове на ретината.

Има ли профилактика, която би помогнала да се избегне заболяването?

Хранителните диети, помагащи за предотвратяване на макулната дегенерация, са богати на антиоксиданти. Към тях спадат храни с голямо съдържание на витамини А, С и Е – зеленчуци, особено със зелена листна маса, жълтък, царевица, спанак. Омега-3-мастните киселини също са добри антиоксиданти и се намират в голяма концентрация в рибата и някои ядки.

Освен това хранителните добавки, съдържащи лутеин, цинк, витамини и каратеноиди, са препоръчани за профилактика на заболяването.

От значение е също и ограничаването на рисковите фактори – спиране на тютюнопушенето, лекуване на други заболявания, особено тези, които са свързани с висок холестерол и високо кръвно налягане. 

Коментари