Публикация

Ст. ак. Светлина Николова: Следродилната депресия не е диагноза, а емоционално състояние

„Обикновено през бременността мислите ни са свързани с това как ще протече тя. Имаме очаквания за самото раждане, сигурни сме в чудесата на майката природа и очакваме инстинкта, за който сме чували, да ни осигури комфорта, от който се нуждаем”, казва Светлина Николова на бъдещите родилки


„Обикновено през бременността мислите ни са свързани с това как ще протече тя. Имаме очаквания за самото раждане, сигурни сме в чудесата на майката природа и очакваме инстинкта, за който сме чували, да ни осигури комфорта, от който се нуждаем”, казва Светлина Николова на бъдещите родилки и обяснява:

„В резултат на хормоналния дисбаланс, настъпил в организма, рязкото спадане на прогестерон и естроген, високите нива на пролактина – „виновникът” за производството на кърма, осъзнаването на отговорността, която носим за новия член на семейството, страха дали ще се справим, умората, различния ритъм на живот, притесненията от промените, настъпили в тялото ни от бременността и раждането, и това как изглеждаме в очите на половинката ни, водят до постнатална (следродилна) депресия”.

Това състояние може да настъпи още в първия или в следващите 3-4 дни и да продължи до няколко седмици след раждането.

По-честите симптоми, по които можем да разпознаем следродилната депресия, са чест плач, раздразнителност, трудна концентрация, чувство за вина, тревожност, преминаваща в паника заради липсата ни на опит в отглеждането на бебето, трудна комуникация.

Според една от една от най-популярните акушерки сред майките, през т.нар. следродилна депресия преминава всяка четвърта от родилките. Едва между 5-8 % обаче достигат по-сериозни състояния, при които има нужда от квалифицирана лекарска помощ.

„Добрата новина е, че следродилната депресия не е състояние, в което се налага да пием куп лекарства”, казва още Светлина Николова.

Старшата акушерка на Неонатологичното отделение на МБАЛ „Дева Мария” има лесна за изпълнение рецепта за преодоляването й:

„С разбиране и подкрепа от близките, подходящ режим, осигуряващ почивка, здравословно и балансирано хранене, чести разходки, възможност да продължите да правите някое от любимите си занимания и с мисли колко е невероятно детенцето ви, бързо ще излезете от това състояние”.

И все пак, ако това не се случи, не се колебайте да потърсите помощ от лекар специалист. Най-важното за всяка жена е да изживее пълноценно и с удоволствие своето майчинство, а най-важното за всяко дете е да има спокойни и уверени в себе си родители. Вие сте дарили човешки живот и сте майка, а това е най-хубавото чувство!”, съветва още опитната акушерка.

Всеки петък от 11 часа в КЦ „Морско казино” се провеждат занятия на училище за бъдещи и настоящи родители „Биберон”. Посещенията са безплатни.

Коментари