Публикация

Все повече ще залагаме на ваксините


Д-р Даниела Дариткова, народен представител от ГЕРБ и член на парламентарната Комисия по здравеопазване, за тенденциите във ваксинопрофилактиката у нас.

 

Д-р Дариткова, наскоро в рамките на 11-ия конгрес на Българската педиатрична асоциация бе проведена кръгла маса, на която като задължителна стъпка бяха посочени финансовото и ресурсното обезпечаване на Националния имунизационен календар, както и неговото регулярно осъвременяване. Какво според вас означава това?
Ние знаем, че в световен мащаб непрекъснато се променят заболяванията, които са актуални. Затова и ние трябва да следим всички световни иновации, които позволяват, използвайки силата на имунопрофилактиката, да се борим с обществено значими заболявания.

 Ние обсъждахме новите ваксини, които се намират на българския пазар и за които има възможност следващите години да влязат в задължителния имунизационен план на страната с цел да се използват най-съвременните европейски антигени, които са известни.

Кои според вас са първите ваксини, които предстои да влязат в имунизационния календар?
Предстои въвеждането на един нов антиген. Засяга ваксината против хемофилус. Това е бактериален причинител на много сериозни заболявания при децата до 5-годишна възраст и с въвеждането на тази ваксина наистина ще се предотврати една тежка заболеваемост, която за съжаление води много пъти до фатален изход при малките деца.

На следващ етап ще се въведе и пневмококова ваксина.

Към препоръчителните ваксини, които не се гарантират от бюджета на Министерството на здравеопазването, са включени ваксината против ротавирусни инфекции и ваксината против човешкия папилома вирус, който причинява рак на маточната шийка.

Коментари