Публикация

КАКВА Е РОЛЯТА НА БИОЛОГА ЗА УСПЕХА НА ЕДНА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРА?

Интервю с Гергана Ингилизова – ембриолог във „Вита Ин Витро Център”


Къде са най-често репродуктивните проблеми – от страна на жената или от страна на мъжа?

Определено проблемите са и при двата пола, почти 50 на 50%. А за съжаление не са никак малко двойките, при които установяваме проблем и при двамата партньори. Зачестяват и случаите на репродуктивни проблеми в семейства, които вече имат едно дете и желаят второ.

Кои са най-често прилаганите процедури за разрешаване на репродуктивните проблеми?

Най-често използваната технология в асистираната репродукция безспорно е вътрематочната инсеминация. Процедурата е лесна, бърза, атравматична, финансово достъпна и с доста висок процент на успеваемост. Тя е добър вариант за преодоляване на инфертилитета в случаите на лека до средна степен на Oligozoospermia(понижена концентрация на сперматозоидите) иAsthenozoospermia (влошена подвижност на сперматозоидите), Hypovolemia (малък обем на еякулата), наличие на антиспермални антитела при мъжа, ретроградна еякулация, както и неизяснен стерилитет. Тя, обаче, е приложима само в случаите, в които жената има доказано поне една проходима маточна тръба.

Ако и двете маточни тръби са непроходими, тогава вече се преминава на вариант ин витро оплождане, т.е. яйцеклетките се оплождат извън тялото на жената, след което в матката се връщат вече готови за имплантация ембриони. Тук вече в зависимост от показателите на спермата на партньора се преценява кой метод на инсеминиране на яйцеклетките да се приложи.

В случаите с нормална сперма се прави стандартно ин витро оплождане, при което яйцеклетката се култивира в инкубатор заедно с обработените сперматозоиди и по този начин сама „избира” кой от тях да я оплоди. В случаите на тежки отклонения в подвижността, концентрацията и морфологията на сперматозоидите, обаче, се налага яйцеклетките да бъдат оплодени чрез т.нар. ICSIпроцедура – т.е. инжектира се един сперматозоид в цитоплазмата на клетката.

Коя е най-ефективната техника според Вас и защо?

Всичко е индивидуално. Ако дадена процедура работи добре при едни пациенти, тя може да не е подходяща за други. Въпрос на преценка на лекаря и на биолога в кой случай какво да приложат.

Каква е ролята на биолога в процесите, случващи се в един ин витро център? Сякаш той понякога остава в сянка. Така ли е?

Пациентите на биолога, най-общо казано, са яйцеклетките, сперматозоидите и ембрионите. От тук нататък работата на биолога се състои в обработката, селектирането на гаметите, извършването на вече споменатите методи на инсеминиране в лабораторни условия, отглеждането на ембрионите, тяхната селекция за ембриотрансфер, както и процедурите на криоконсервация на гамети и ембриони.

За съжаление има случаи, в които работата на биолога остава сякаш незабелязана и недооценена. Това вероятно идва от контакта на пациентите основно с акушер-гинеколога. Но аз лично имам щастието да работя в екип с колеги, които високо ценят моя труд и благодарение на тях всички наши пациенти отлично знаят каква е моята роля още от първото си посещение във „Вита Ин Витро Център”. Асистираната репродукция е работа в екип - всичко обсъждаме и обмисляме заедно, заедно взимаме решенията и се борим за успех и повече детски усмивки. Само когато всички в екипа впрегнат всичките си знания, умения и емоции и теглят в една посока, тогава успехът е гарантиран. Децата трябва да се правят с любов и тъй като тук ние сме в основната роля, докато ние се грижим за ембрионите преди да ги върнем на мама, се стараем да им дадем цялата си любов.

Коментари