Публикация

Д-р Мазнейков: При първите болки в ставите потърсете лекар

Интервю с д-р Мазнейков за причините за ставните заболявания, за профилактиката и лечението им.


Д-р Христо Мазнейков е управител на столичната многопрофилна болница „Света София” и председател на Българското дружество по артроскопска хирургия и спортна травматология.
По негова покана, гости на Петия международен симпозиум по артроскопия, който се проведе в началото на октомври на Златни пясъци, бяха световноизвестни специалисти, сред които представителят на Лионската школа д-р Давид Дежур, хирургът д-р Раймон Хугат от Барселона, д-р Мартин Ек от Мюнхен, д-р Христос Папагеоргиу от Гърция, д-р Иван Василев, който работи в Германия.


Д-р Мазнейков, известно е, че много българи търсят възможности да се лекуват в чужбина? Има ли случаи, когато чужденци се лекуват у нас?

Преди около 3 месеца дойдоха при мен от Македония пациенти с дете на около 7 години, което е получило инфекция при раждане – хематогенен остиомиелит. Това е гной в костта, блокират се движенията в лакътната става и се нарушава кожната покривка, което води до постепенна контрактура в лакътната става и невъзможност лакътят да се движи.

Това нарушение в лакътната става пък от своя страна води до нарушено израстване на костите на предмишницата. Блокират се сухожилията, екстензорите на предмишницата и се достига до дисбаланс и различно костно израстване в гривнената става.

Като прегледах случая, реших, че може да им се помогне и ги поканихме в България. Тук се направи една изключително сложна триетапна операция, при която най-напред се освободи кожата, направи се кожна пластика да се удължи кожата, за да може лакътят да се разгъне напълно.

След това се направиха операции на отделните снопчета на сухожилията в техните канали, да се освободят, да се пързаля и най-накрая се освободи и гривнената става.

Можем да кажем с голяма гордост и радост, че детето е в перфектно състояние и е много щастливо. Само човек, който види радостта в очите на такова дете и на родителите, може да разбере за какво става въпрос.

Една от причините за проблемите със ставите  са травмите. Какви други могат да бъдат  причините за поява на такива проблеми?

На първо място, проблемите в ставите, болките в ставите, се получават при неподготвени хора. Когато от канцеларията отиваме да караме ски, да играем футбол – така наречените неделни спортисти. Там са големите проблеми.

Затова нашият съвет е винаги преди да излязат, преди да тръгнат на ски, да си направят масаж на мускулатурата.

Сега имаме страхотни медикаменти. Неоксът е едно много добро средство. С него можеш да си подготвиш мускулатурата за не повече от 3-4 минути, отиваш на състезанията и няма да имаш проблеми.

Това, което казахте, се отнася за хората в млада възраст, които релаксират в планината или с някакъв вид спорт. Но бихте ли казали нещо за по-възрастните, тъй като болките и проблеми в ставите идват може би съвсем нормално с течение на възрастта?

Да, една голяма част от проблемите в ставите се дължат и на неизяснени причини, от различни придружаващи заболявания, от остаряването на ставите, развитието на артрозата или така нареченото развитие на шипове, както му казват хората. Много е важно такива пациенти да идват при нас още в началото, за да може ние да правим профилактика, а не големи, тежки операции каквито са протезирането на колянната става, каквато е остеотомията.

Моят съвет е още при първите оплаквания от болки в колене, в тазобедрени стави веднага да се търси специализирана медицинска помощ при ортопед.

Споменахте за профилактиката. Идва логичният въпрос – по какъв начин бихте препоръчали тя да се провежда? Освен след консултация със специалист, възможно ли е хората да се подпомагат с определени медикаменти, определени храни или хранителни добавки?

Аз съм от тези лекари, които не препоръчват да се пият много лекарства. Те имат странични ефекти, правят язви, дразнят стомаха, стомашно-чревния тракт. Това е един много сериозен проблем.

По тази причина не съветвам никой да пристъпва към пиене на лекарства без консултация със специалист.

Затова апелирам да се прави профилактика, да се прави рехабилитация. Да разчитаме на природните фактори – на масаж, на физиотерапия. С това да намаляваме болката.

И когато отидеш при специалист, той ще прецени вече дали има нужда да се сложи инжекция в коляното, ако болката е много силна да се даде лекарство, но да не се практикува медицина без правила.

А случаите, при които  се налага оперативна намеса?
Когато вие отидете рано на преглед при ортопед, той може да прецени, проблемите са начални – предлагаме ви веднага най-лекото – ендоскопската хирургия.

С две дупчици решаваме проблема. Когато влезем с артроскоп и оглеждаме ставите – рамо, коляно, глезен – това ни дава възможност не само да огледаме ставата добре, но и да направим преценка за бъдещето на ставата.

Ако трябва, можем да вземе отвътре лигавица, която да изследваме. Да видим дали това коляно страда. Ако вътрешният отдел на коляното е увреден повече от външния, ще ви препоръчаме щадяща остеотомия, за да не се стига до колянна протеза, да се разтовари колянната става.

Това е смисълът на профилактиката, рано да се отиде на доктор. За да може да изпреварваме нещата, а не да лекуваме впоследствие, когато вече е станало късно и ние вече нямаме друг изход. Тогава вече правим колянна протеза.

За съжаление има и една друга група хора, при които има и придружаващи заболявания, но те са малко, около 20%. Ние говорим за тези 80%, които можем да спасим и да не правят голямата хирургия.

Коментари