Публикация

Колко лесно може да се заразим с туберкулоза?

Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор.


Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно– капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии.  Заразата може да се пренася и чрез прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път - през устата.
НО дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма.
Практически всеки от нас се среща с туберкулозни бактерии, но заболява една малка част от хората. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част - около 10%, развиват заболяването на даден етап от живота си.  Повечето от хората остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването. При тях имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма, т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Такива хора не могат да заразяват с туберкулоза други хора, но биха могли на даден етап, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият активна туберкулоза. Латентната туберкулозна инфекция се установява основно с наличието на хиперергичен кожен туберкулинов тест на Манту, както и с T-SPOT®.TB тест при отсъствието на клинични, микробиологични и лабораторни белези за активност. Лечение при латентната туберкулоза се предприема за да се предотврати развитието на активна туберкулоза в бъдеще. 
Най-важните рискови фактори  за заразяване са:

  • Непосредствен контакт с болен от туберкулоза;
  • Злоупотреба с алкохол, тютюнопушене;
  • Съпътстващи хронични заболявания;
  • Намалени защитни сили на организма поради различни причини;
  • Пребиваване продължително време в затворени колективи;
  • Заразеност с вируса, причиняващ СПИН

Следете темата "Внимание - туберкулоза", за да се информирате за симптомите, диагностиката и лечението, лабораториите в които се извършват тестовете за туберкулоза, специалистите и заведенията в България на които може да се доверите, съвременните методики и възможности на медицината.

" }-->

Коментари