Публикация

Петима кандидат-студенти се борят за едно място в Медицинския университет - София

Това показват резултатите от приключилата на 29 юни кандидатстудентска кампания в най-желания университет в България


Между трима и петима кандидат-студенти се борят за едно място в Медицинския университет – София. Това показват резултатите от приключилата на 29 юни кандидатстудентска кампания в най-желания университет в България.

2050 души са подали документите си в четирите факултета на МУ-София – медицинския, по дентална медицина, фармацевтичния и по обществено здраве. 554 кандидати (346 жени и 208 мъже) са записали като първо желание медицина, 346 (233 жени и 113 мъже) – дентална медицина, 412 (333 жени и 79 мъже) – фармация, останалите са за 15-те специалности във Факултета по обществено здраве. Така статистическият анализ показва, че между трима и петима кандидати се състезават за едно място в МУ-София. Миналата година се бориха между трима и четирима желаещи едно място.

Двата приемни изпита са на: 2 юли – биология и 9 юли – химия.

От миналата година в университета се провеждат и предварителни кандидатстудентски изпити, които дават още една възможност завършилите средно образование да демонстрират знанията си. Тази година имахме 1423 кандидат-студенти, много от които се представиха отлично на единия или двата изпита.

През август ще има възможност за подаване на документи за платено обучение на тези кандидати, на които балът не е достигнал за класиране за местата по държавна поръчка. Периодът и условията ще бъдат посочени на сайта на университета.

МУ-София е обществено отговорна институция, ето защо освен традиционните специалности, съобразявайки се с образователните потребности на хората и на пазара на труда, разкрива и нови специалности. Някои от новите магистратури, които ще стартират през учебната 2016-2017 г. във Факултета по обществено здраве са Клинични здравни грижи, Балнеология, Здравословно и диетично хранене, Медицинска козметика и др. Традиционно висок е интересът към специалностите Кинезитерапия, Трудова медицина и работоспособност, Обществено здраве и здравен мениджмънт.

Освен голям брой българи, има и много кандидати от други страни. През последните години е подчертан интересът на европейските граждани за обучение в нашия университет. В момента от 2800 чуждестранни граждани (от 51 държави) 1900 са от ЕС. А най-много от европейските граждани са от Италия, Гърция, Великобритания, Германия.

Коментари