Публикация

Защо е важно бебето да бъде кърмено?

От 1 до 7 август ще бъде отбелязана Световната седмица на кърменето




Под наслов „Кърменето – ключ към устройство развитие“ ще премине Световната седмица на кърменето. Инициативата, която всяка година се провежда от 1 до 7 август, е с подкрепата на Световната здравна организация и УНИЦЕФ, като у нас ще бъде отбелязана с различни прояви - обучения, лекции, безплатни консултации на родилки в акушеро-гинеколкогичните отделения, с излъчване на филми и др. Целта е да се окаже подкрепа на младите майки, да се информира за ползите от кърменето и да се обърне внимание на проблемите, свързани с него.

В Габрово Седмицата на кърменето ще бъде отбелязана за девети пореден път с вече станалия традиция кърмачески пикник. Той ще се проведе под орехите в местността Градище, в събота - 30 юли, от 10:30 часа. Добре дошли са всички – настоящи кърмачета, заедно с техните майки, татковци, батковци, баби и дядовци, изтъкват организаторите.

Университетска болница „Софиямед“ в София ще се включи в инициативата с фотоконкурс за най-сладко кърмено бебе под наслов „Кърменето не е само хранене, а начин на живот за бебето“. Всеки, който желае, може да качи във фейсбук страницата на Училището за родители на лечебното заведение или да изпрати на е-мейл: hospitalsofiamed@bulpharma.bg своя снимка, на която кърми бебето си.

Най-сладкото кърмено бебе ще бъде избрано след гласуване от екипа на акушеро-гинекологичното и неонатологичното отделение на болницата, както и на база на харесванията, която снимката ще получи във фейсбук. Снимки могат да бъдат изпращани от 1 до 7 август включително. Най-харесаното кърмено бебе ще има и двама свои подгласници. Наградите във фотоконкурса ще бъдат осигурени от CHICCO, NUK и MUSTELA – фирми, лидери в производството на висококачествени продукти за бебето и майката. Победителите ще бъдат обявени на 15 август в официалната фейсбук страница на Училището за родители и на сайта на болница „Софиямед“.

„Майчината кърма е идеалната, уникална храна за новородените и има първостепенно значение за здравето, растежа и развитието им“, коментира началникът на Отделението по неонатология в лечебното заведение д-р Жана Станева.

На 4 и 5 август Велико Търново е домакин на Втората конференция по кърмене с международно участие. Основни лектори са проф. Раанан Шамир, президент на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене, и сестра Мете Лаулор, представител на Норвежкото дружество за подкрепа на кърменето „Амехйелпен“.

Програмата на форума е насочена към медицински специалисти (лекари, медицински сестри, акушерки), консултанти по кърмене и всички, които проявяват интерес по темата.

Коментари