Публикация

Д-р Диана Милева, хирург, МБАЛ „Вита”: Успехът на ултразвуковото лигиране на хемороиди е до 95%

Един от модерните и безопасни методи за лечение на хемороиди е ултразвуковото лигиране (връзване) на хемороидалните артерии ( HAL) в съчетание с ректо- аналната реконструкция (RAR). HAL- RAR е нов, миниинвазивен и високоефективен метод за лечение.


Д-р Диана Милева е специалист хирург в Отделението по обща, коремна и лапароскопска хирургия в МБАЛ „Вита”. Д-р Милева завършва медицина в Медицинския университет-София, специализира хирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” и днес е част от екипа на водещия хирург д-р Росен Тушев, Началник на Отделението по обща, коремна и лапароскопска хирургия в МБАЛ „Вита”.

В: Д-р Милева, от Вашата практика, често ли се срещат хемороидите?

Да, голяма част от възрастното население страда от хемороиди. Състоянието е широко разпространено сред хората над 30 години. 

В: Защо?

Към факторите спадат уседналият начин на живот, неправилното хранене, консумацията на алкохол, тежкият физически труд, запекът, диарията, вдигането на тежести. При жените - бременността и напъването по време на раждането по естествен път. С възрастта се наблюдава и отслабване еластичността на стените на съдовете, което също е предпоставка. Други рискови фактори са затлъстяването и стресът.  Да не пропускаме и фамилната обремененост. 

В: Как да не допуснем появата на хемороиди?

Благоприятно влияе редовният прием на сурови плодове и зеленчуци, както и на голямо количество вода. Движението е задължително. 

В: Какви са най-честите оплаквания?

Пациентите са оплакват от парене, сърбеж, усещане за чуждо тяло в ануса, виждат кръв при дефекация и усещат болка. 

В: Има различни стадии на хемороидалната болест, бихте ли разяснили?

Да. Условно се делят на 2 степени. Леката степен има 2 фази: Първата е наличието на увеличени хемороидални възли в аналния канал, усеща се дискомфорт, сърбеж и парене.  При втората те нарастват и запълват аналния канал. Излизат извън аналния канал при дефекация и спонтанно се репонират (бел. ред. прибират се сами). В тежката степен също се наблюдават 2 фази. При първата имаме пролабирали (бел.ред. излезли) хемороидални възли, които се появяват при дефекация, напъване, кихане, кашляне, повишаване на вътрекоремното налягане и не се прибират сами. При последната се наблюдават трайно пролабирали хемороиди, които въобще не могат да се приберат.

В: Защо пациентите не търсят помощ още в първата фаза?

Не е логично, но българинът намира този проблем за срамен. Изпитва свян да сподели. Но състоянието нарушава нормалния ритъм на живот. Често пациентът решава да потърси лекарска помощ, чак когато болката стане силна или се появи кръв. При неглижиране на проблема може да се стигне и до развитие на анемия.

В: Какви са начините за справяне с хемороидите?

Консервативното лечение включва таблетки, свещички и имази. Другият вариант е хирургичният. В болница „Вита”  прилагаме успешно съвременната мини инвазивна интервенция наречена ултразвуково лигиране.

В: Какво представлява ултразвуковото лигиране?

Един от модерните и безопасни методи за лечение на хемороиди е ултразвуковото лигиране (връзване) на хемороидалните артерии ( HAL) в съчетание с ректо- аналната реконструкция (RAR). HAL- RAR е нов, миниинвазивен и високоефективен метод за лечение. Технологията е разработена през 1995 година в Япония, а от 2000 година  е въведена в почти всички по- големи проктологични центрове. Същността  на HAL- метода се състои в откриване (с помощта на ултразвук) и  лигиране (бел.ред. връзване) на крайните разклонения на горната хемороидална артерия, отговорна за  кръвоснабдяването на хемороидалните възли. През 2005 година HAL- методът и допълнен с RAR- технологията- ректоанална реконструкция. При HAL- RAR техниката нямаме разрези и белези. Методът е с най- нисък риск от следоперативно кървене и други усложнения. 

В: Как протича ултразвуковото лигиране?

Операцията се извършва със спинална или обща анестезия. В аналния канал се вкарва  аноскоп с осветление и  Doppler- ултразвуков датчик. Този датчик открива пулсациите на разклоненията на горната хемороидална артерия и ги преобразува в звуков сигнал. По този начин  се определя точната локализация на съдовете, които кръвоснабдяват хемороидалните възли, след което тe се лигират с резорбируем конец. След спиране на притока на кръв към хемороидалните възли, размерите им намаляват и след около 1-2 седмици значително се свиват. Спира кървенето и изчезва пролапсът (бел. ред. излизане) на възлите извън аналния канал .

В: Има ли болка? 

HAL- RAR процедурата е безболезнена, защото се работи в  участък на дебелото черво, където липсват рецептори за болка. Анестезия е необходима за безболезненото  въвеждането на аноскопа. Нормално е в първите два дни след манипулацията , пациентът да усеща дискомфорт или лека болка в аналната област.

В: За всеки стадии ли и е подходящо лигирането?

Да.

В: Колко време продължава интервенцията?

Между 20 и 30 минути.

В: Колко време е възстановителният период?

Изписваме пациента след 2-дневен престой в болницата. Човек може да се върне към ежедневните си ангажименти веднага след това. 

В: След ултразвуково лигиране хемороидите появяват ли се отново?

Ултразвуковото лигиране в световен мащаб е сред най-успешните методи за лечение на хемороиди. Ефективността му е над 95%.

В: Каква е цената на ултразвуковото лигиране на хемороидални артерии в МБАЛ „Вита”?

За здравноосигурени пациенти цената е 850 лв.

Тел. за записване на час за преглед: 02/ 960-49-50, 960-49-51 и 960-49-52. Допълнителна инфромация на сайта на болница Вита.

 

Коментари