Публикация

В плен на зимното настроение


Да бъде светлина!

Недостигът на дневна светлина е една от основните причини за зимната депресия. Колкото една страна е по-отдалечена от екватора, толкова по-често се появяват симптомите на заболяването. По данни на медици от Колумбийския университет в САЩ от сезонна депресия страдат 6% от американците, до 10% от британците и около 20% от жителите на скандинавските страни.

Специалистите са на мнение, че светлотерапията облекчава състоянието на 80% от страдащите от сезонна депресия. Ако всеки ден се прекарват 15-20 минути край силно осветление, биологичният часовник се „сверява”, настроението се подобрява и желанието да се потисне стресът с калорична храна не е така силно. Учените съветват за справяне с депресията да се увеличи приемът на витамин D чрез консумация на риба, яйца, мляко.

Подходяща храна


През студените месеци обикновено натрупваме няколко излишни килограма, което е в състояние да ни развали настроението при всяко минаване край огледало. Освен на самочувствието неправилното хранене може да е „в помощ” и на по-тежки проблеми – като депресията например.

Обърнете внимание към какво посягате, когато навън е тъмно, мъгливо, ветровито, а вие прекарвате часове пред телевизора. Най-вероятно - към шоколадовите бонбони, сладки и други подобни изкушения. От една страна, употребата на захар повишава нивото на т.нар. хормон на щастието и нивото на глюкозата в кръвта – и това на свой ред дава прилив на бодрост и оптимизъм. Но съдържащите се в сладкото въглехидрати се преработват много бързо от организма и след половин час чувството на отпадналост е още по-силно, а настроението клони към нулата.

И не забравяйте плодовете и зеленчуците – в тях има и захар, и витамини, и полезни за храносмилането фибри. По-добре е да поемате „бавни” въглехидрати. Те се съдържат в пълнозърнестите продукти – хляб, спагети, овесени ядки, леща.

По-ярки цветове

Ярките цветове, които ни липсват през зимата, ободряват, повишават настроението и тонуса. Обградете се с ярки предмети. Прибавете към гардероба си няколко ярки вещи - ръкавици, шал, пуловер. Може да си сложите и цветна гривна и да я поглеждате по-често – например докато работите на компютъра. Или окачете в кабинета си плакат с ярки цветове, сменете картината на монитора, добавете към обеда си по една жълта и червена чушка – комбинация от цветове и витамин С.

Аромати за бодрост

Някои аромати карат рецепторите на обонянието да изпращат в мозъка сигнали за бодрост и концентрация. Такъв аромат имат канелата, хвойната, лимонът, розмаринът, лавандулата, ментата, карамфилът, бергамотът.
Лимонът и ментата могат да се слагат в чая, канелата - в какаото и десертите, розмаринът и карамфилът - в салатите и ястията или както хвойната и лавандулата да се вдишват като есенции и етерични масла.

По-внимателно с ароматизираните лампи, свещи и прахове. Някои хора получават от силните аромати главоболие и дори пристъпи на мигрена.

Коментари