Публикация

Катарактата се лекува само с операция

Необходимо е повишаване на реимбурсацията на медикаментите за глаукома и увеличаване на честотата на прегледите при диспансеризация


Катарактата е много разпространено заболяване, чийто основен рисков фактор е възрастта. Световните епидемилогични данни сочат, че тя се среща при 50% от хората над 55 години. Над 70-годишна възраст няма човек, който да не е засегнат от нея в една или друга степен.

Сред някои хора съществува мнението, че катарактата може да бъде предотвратена и премахната чрез алтернативно лечение. Има най-различни рецепти, които се предлагат – например лимон с мед и всякакви минерални води. Чувал съм дори и за накапване на урина в окото.

Пациентите трябва да са наясно, че катаракта е лечимо заболяване, като единственият начин за това е операцията. Съвременната офталмология разполага с отлични средства за извършване на тази манипулация. Корекцията на зрението с вътреочни лещи е метод, който показва страхотна успеваемост. За съжаление НЗОК не заплаща за тези медицински изделия, а тяхната цена варира между 500 лв. и 3000 лв., като те се използват и за корекция на астигматизъм, пресбиопия и др. 

В България се извършват ежегодно около 38 000 операция на катаракта. Това обаче не е достатъчно за нашата страна, защото има много пациенти, които идват доста късно, с вече презрели катаракти. Причините за забавянето са различни – финансови, страх от операцията и липса на достъп до медицинска помощ, поради отдалеченост.  

Катаракатата обаче трябва да бъде открита навреме, за да се избегнат определени усложнения. Ето защо е необходимо възрастните пациенти да бъдат информирани за това заболяване и редовно да си правят профилактични прегледи.  

Пациентите също трябва да знаят, че рехабилитацията след извършването на операцията позволява много бързо възстановяване.

Глаукомата има значително по-малък дял в заболеваемостта на населението, но пък за сметка на това има много голям дял в слепотата. При това заболяване настъпването на увреждания на зрението е абсолютно дефинитивно и каквото бъде загубено не може да бъде възстановено. Ето защо трябва да се направи всичко възможно да не се допуснат увреждания и слепота. Важна е редовната профилактика и консултации със специалист.

В лечението на глаукомата са включени много медикаменти, които по различен начин понижават вътреочното налягане - основният фактор в увреждането. Благодарение на това доста по-малко пациенти достигат до оперативно лечение. За съжаление обаче в България пациентите са принудени да доплащат за лекарствата. Преди няколко години реимбурсацията от НЗОК на медикаментите за глаукома беше 75%, но след това беше намалена на 50%. Трябва да се припомни, че в случая става въпрос за лечение на възрастни хора, които често са с ограничени финансови възможности. Ето защо е необходимо да бъде повишена реимбурсацията на тези медикаменти. Непрекъснато се правят постъпки за това пред Министерството на здравеопазването, но явно, че парите са малко и не достигат за всички.

В момента в България има диспансеризирани около 72 000 пациенти с глаукома. Режимът на диспансеризация позволява да се проверява очното им налягане на всеки 6 месеца, но това е изключително недостатъчно.

В рамките на кампанията „Право на зрение“ от 26 до 30 септември в Клиниката по очни болести на Александровска болница се провеждат безплатни профилактични прегледи за катаракта и глаукома. На 27 септември от 10:00 часа в аулата на Втора хирургия на болницата ще се проведе информационна беседа с пациенти и записвания за прегледи. Повече информация може да бъде получена на тел: 0700 101 26 на цената на един градски разговор. 

" }-->

Коментари