Публикация

Лекари от цяла Европа ще протестират на 24 октомври

БЛС организира и дискусия по проблемите на финансирането в здравеопазването


Протестен ден на европейските лекари ще се проведе на 24 октомври (понеделник), към който ще се присъединят и българските медици. Лекарите ще изразят недоволството си от проблемите в здравеопазването, които се задълбочават в цяла Европа, съобщава Българският лекарски съюз.

Управителният съвет на съсловната организация организира в същия ден дискусия по проблемите на финансирането в здравеопазването. На кръглата маса, която ще се проведе в Интер експо център (зала „Вихрен”,  14:00 часа) са поканени представители на законодателната и изпълнителната власт, институции, имащи отношение към проблемите, съсловни и пациентски организации, синдикати и медии.

Българските лекари са недоволни от хроничното недофинансиране на системата, което продължава повече от десетилетие и се отразява както на работата им, така и на пациентите. Страната ни е с най-ниския процент от БВП за здравеопазване – едва 4 на сто, което принуждава болните хора да доплащат близо 50% от лечението си. Това е недопустимо, тъй като в ЕС приемливият процент за доплащане е едва 20 на сто, а в много страни той пада под тази цифра, отбелязва съсловната организация.

Според БЛС недостатъчните средства, отделяни за здравеопазване у нас, са на път да оставят страната ни без лекари. Младите емигрират, търсейки по-добри условия за реализация и живот. Повече от половината от лекарите са на възраст над 55 години, а тези под 30 са едва 5%. Цели региони от страната са заплашени да останат без медицинска помощ. 

Клиничните пътеки са недофинансирани, в тях не е включена цената на лекарския труд. Никой не може да каже защо някои от пътеките са скъпи, а други не могат да покрият разходите за лечение. С парите, получени от Националната здравноосигурителна каса, се плащат ток, отопление, поддръжка на сградите и каквото остане се разпределя на медицинските екипи, които на практика съфинансират от джоба си лечението. Тези недостатъци на системата водят до разслоение и противопоставяне на различните специалности, тъй като ножицата на заплащане е много широко разтворена. Трупаните негативи принуждават лекарите да „гласуват с еднопосочен билет”, избирайки Терминал 2“, изтъкват от лекарския съюз.

Организацията отбелязва още, че години наред се говори за остойностяване на медицинските дейности и на лекарския труд, но засега няма такъв документ. „Явно никой не иска да съобщи разчетите, защото те ще покажат огромен недостиг в здравния бюджет. Политиците обещават, докато дойдат на власт, след което забравят клетвите си. 

Постоянно изменящата се нормативна база създава пълен хаос в системата. Лимитите обричат лечебните заведения на фалит. Няма ясна стратегия за развитие на здравеопазването, няма ясна визия към по-добро, за да останат младите лекари тук и да се подобри лечението на все по-застаряващото население на България“, смята БЛС.

От съсловната организация задават и следните въпроси:

Докога здравеопазването ще се обявява за приоритет само на думи?

Докога българският лекар ще се превръща в буфер между проблемите на системата и нуждите на пациентите? 

Докога ще е непризнат, обругаван и унижаван?

БЛС призовава:

Върнете върховенството на закона в здравния сектор.

Осигурете реално финансиране и достъп до качествени здравни услуги.

Не гонете лекарите от родината им.

Не убивайте тази велика професия.

Ние сме за истинска реформа, а не за имитации с пръстови отпечатъци.

Коментари