Публикация

Инженер с четири медицински патента направи уникално дарение на УМБАЛ Бургас

Инженер с четири медицински патента направи уникално дарение на УМБАЛ Бургас

Инж. Кирил Малеев от Варна, който притежава четири патента за изобретения в сферата на медицината, направи уникално дарение на Второ отделение по обща хирургия в УМБАЛ Бургас.


Инж. Кирил Малеев от Варна, който притежава четири патента за изобретения в сферата на медицината, направи уникално дарение на Второ отделение по обща хирургия  в УМБАЛ Бургас. Той предостави напълно безвъзмездно екартьори - инструменти, които се използват за разширяване на операционното поле. Интересно e, че те не са серийно производство, а оригинални прототипи, изработени от самия него според спецификата на операционните маси в болницата.

„Дарението е от голяма важност за нас, защото улеснява работата на хирурзите при операции на черен дроб и панкреас, които са с висока степен на сложност и в областта се извършват единствено в УМБАЛ Бургас”, каза началникът на Второ отделение по обща хирургия  д-р Васил Керанов. Той и  зам.-изпълнителният директор на лечебното заведение  -  д-р Светлозар Георгиев, приеха дарението, което малко по-късно бе монтирано при подготовка за предстояща интервенция.

В последните 10 години инж. Малеев е дарил екартьори на отделенията по хирургия във всички ключови болници в страната.  За сравнение -  аналогичен компект инструменти на известна марка може да достигне цена от 25 000 евро.  За дарителя обаче инвестираното време си заслужава, защото помага при спасяването на човешки животи. Преди изработката на инструментите, той винаги посещава болницата, общува с лекарите и създава най-подходящия прототип.

„През 1989 г. бях главен енергетик в голям завод, но пострадах в катастрофа, докато пътувах от Бургас за Варна. Прекарах два месеца на екстензия в Отделението по ортопедия на варненска болница и през цялото време мислех с какво мога да съм полезен на лекарите. Тогава започнах да се занимавам с иновации в сферата на медицината и да работя с отделения по хирургия, неврохиругия, кинезитерапия и много други”, каза  инж. Малеев. Той сподели, че едно от нещата, които го мотивира да дарява ценните инструменти, е погледът  на родителите, които очакват детето им да излезе от операционната с надеждата да чуят, че всичко е минало успешно.

 

Коментари