Публикация

Д-р Иван Иванов: Без млади специалисти за малките болници няма бъдеще

Не финансирането, а липсата на млади лекари е основен проблем в общинските болници




Все повече младите лекари веднага след дипломирането решават да работят и да се развиват в чужбина. За десетки болници в страната проблемът с липсата на млади специалисти е по-сериозен от недостатъчното финансиране. 

 

26-годишната лекарка Ралица Банова от многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица е родом от Павликени. От малка мечтаела да стане лекар и сега е щастлива - от година е педиатър в детското отделение на лечебното заведение.

 „Една година чаках, една година се борих за това. Може би хората трябва да осъзнаят, че младите лекари са бъдещето за медицината и без тях нещата няма как да се случат. Трябва да се борят заедно с нас“, каза д-р Ралица Банова пред БНТ.

Тя заяви, че никога не е обмисляла идеята да бъде лекар в чужбина, както и да упражнява професията си в университетска болница в голям град. По думите й работата в малки общински болници днес е мисия и много голяма отговорност.

Младите лекари трябва да бъдат сигурни, че трябва да останат в България, защото именно те са бъдещето. Всеки ден от Терминал 2 на летище София заминават много млади лекари, защото не могат да намерят перспектива. За да бъде променена статистиката, то ние, младите лекари, трябва да допринесем за цялата работа, иначе няма кой да го промени", посочи д-р Банова.

За последните 16 години в детското отделение на лечебното заведение са постъпили само двама специалисти. Единият е именно д-р Банова. 

За жалост няма голям интерес към такива по-малки болници, като нашата. Това е всеобщо известно, има такава тенденция и може би това, че в по-малките болници е по-труден шансът за специализация, пътуване, връзка с базата за специализация“, коментира д-р Елена Ангелова, началник на отделението по педиатрия в болницата.

„Липсата на млади колеги, високата средна възраст на лекарите в болниците, особенно в общинските, се е превърнало в първостепенен проблем. Всеки един мениджър на болнично заведение вече трябва да мисли как да привлече млади специалисти, иначе болницата му няма бъдеще“, посочи д-р Иван Иванов, управител на горнноряховската болница.

Той е убеден, че най-важното, което трябва да се направи, за да оцелеят малките общински болници в цялата страна, е да се намерят начини за привличане на млади специалисти. В противен случай много отделения ще затворят врати, дори и да се намерят пари за тяхното съществуване.

Коментари