Публикация

Предвестниците на инсулта го наподобяват

Мозъчносъдовата болест никога не възниква внезапно


Рискът от исхемичен инсулт (мозъчен инфаркт) се определя от наличието,  комбинацията и степента на изразеност на различни фактори:

  1. Артериалната хипертония (хроничното поддържане на стойности над 140 на 85 мм живачен стълб), защото тя уврежда дифузно кръвоносните съдове в жизненоважните органи, като ги прави „удобни“ за тапицирането им с плаки.
  2. Дислипидемия – високите нива на LDL холестерола, високите триглицериди, ниският „добър“ холестерол.
  3. Други негативни фактори - неконтролиран или лошо контролиран захарен диабет, наднормено тегло и обездвижване, високи стойности на пикочната киселина, независимо дали те предизвикват или не пристъпи на подагра.

Още преди да настъпи инсулт човек получава така наречените транзиторни исхемични атаки. От изключителна важност е те да бъдат разпознати, за да се предприемат адекватни мерки за лечението им. Предвестниците на инсулта го наподобяват, но симптомите обикновено са по-слабо изразени и преминават спонтанно за 24 до 48 часа.

всичко за инсулта

Признаците за настъпващ инсулт са:

  • внезапно нарушение в говора – фъфлене и пелтечене,
  • неуспешен опит за говор;  
  • моментна слабост или изтръпване в крака и/или ръката от едната страна на тялото;
  • загуба на равновесие; изкривяване на лицето с увисване на устния ъгъл.

Ако имате подобни оплаквания или ги наблюдавате у ваш близък, непременно потърсете специалист-невролог. Той ще назначи кръвни и образни изследвания, за да се установи опасността от инсулт.

Когато човек е диагностициран с исхемична болест на сърцето има много висок риск от стеснение на кръвоносните съдове, които захранват мозъка. Това важи в голяма степен и за артериите на вътрешните органи, бъбреците, долните крайници. Атеросклерозата най-често е генерализиран процес, който засяга артериите в целия организъм.

 

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари