Предвестниците на инсулта го наподобяват
Животът днес
Животът днес
Компания
Предвестниците на инсулта го наподобяват

Предвестниците на инсулта го наподобяват

Мозъчносъдовата болест никога не възниква внезапно

Рискът от исхемичен инсулт (мозъчен инфаркт) се определя от наличието,  комбинацията и степента на изразеност на различни фактори:

  1. Артериалната хипертония (хроничното поддържане на стойности над 140 на 85 мм живачен стълб), защото тя уврежда дифузно кръвоносните съдове в жизненоважните органи, като ги прави „удобни“ за тапицирането им с плаки.
  2. Дислипидемия – високите нива на LDL холестерола, високите триглицериди, ниският „добър“ холестерол.
  3. Други негативни фактори - неконтролиран или лошо контролиран захарен диабет, наднормено тегло и обездвижване, високи стойности на пикочната киселина, независимо дали те предизвикват или не пристъпи на подагра.

Още преди да настъпи инсулт човек получава така наречените транзиторни исхемични атаки. От изключителна важност е те да бъдат разпознати, за да се предприемат адекватни мерки за лечението им. Предвестниците на инсулта го наподобяват, но симптомите обикновено са по-слабо изразени и преминават спонтанно за 24 до 48 часа.

всичко за инсулта

Признаците за настъпващ инсулт са:

  • внезапно нарушение в говора – фъфлене и пелтечене,
  • неуспешен опит за говор;  
  • моментна слабост или изтръпване в крака и/или ръката от едната страна на тялото;
  • загуба на равновесие; изкривяване на лицето с увисване на устния ъгъл.

Ако имате подобни оплаквания или ги наблюдавате у ваш близък, непременно потърсете специалист-невролог. Той ще назначи кръвни и образни изследвания, за да се установи опасността от инсулт.

Когато човек е диагностициран с исхемична болест на сърцето има много висок риск от стеснение на кръвоносните съдове, които захранват мозъка. Това важи в голяма степен и за артериите на вътрешните органи, бъбреците, долните крайници. Атеросклерозата най-често е генерализиран процес, който засяга артериите в целия организъм.

 

Източник: jivotatdnes.bg

Мнения