Публикация

​​​​​​​9 съвета за дълголетие по френски

​​​​​​​9 съвета за дълголетие по френски

Известният парижки хирург Мишел Симес обяснява как да се храним и движим, за да се радваме на живота


Известно е, че французойките живеят около 2 години по-дълго от британките.  Те също така се славят, че са младолики и се обличат шик на всички възрасти. Как успяват да постигнат това?

В новата си книга известният парижки хирург Мишел Симес разкрива какви според него са тайните, които помагат на толкова много французойки да не остаряват. Или поне го правят доста по-бавно и с повече финес от британките, пише в. „Индипендънт“. Ето неговите 9 съвета за дълголетие:

1. Яжте повече чесън

Чесънът е не само пикантна добавка към вечерята, чиято миризма после може и да не се хареса на партньора ви. Той има цял набор от полезни за здравето свойства, които ни помагат да живеем по-дълго.

Французите наистина обичат чесън, и има защо.  Той е пълен с антиоксиданти и има също така свойството да забавя стареенето на организма. Най-добре е да се консумира суров, за да се запазят възможно най-много от ценните му хранителни качества.

2. Пийте по-малко алкохол, но му се наслаждавайте повече

Алкохолът има свойствата да скъсява живота и да ускорява стареенето , твърди Симес. Затова трябва да пием като сомелиерите. А това означава бавно, като се наслаждаваме на чашата с вино и не бързаме към следващата, ако искаме да останем млади.

3. Почистете хладилника

Д-р Симес набляга на това колко е важно да си почиствате хладилника много добре два пъти в месеца. Обратно на общоприетото мнение, бацилите могат да оцеляват и в условията на студ. А, разбира се, това, което се намира в хладилника ви, най-накрая ще се озове в тялото ви.

Френският хирург препоръчва да почистите вътрешността на хладилника с гъба и оцет от бяло вино, след което да подсушите повърхностите  с памучен парцал. 

4.  Отнасяйте се сериозно към вечерята

Не е учудващо, че като французин Симес е  изключително „анти“ тв човек по отношение на вечерята за разлика от британците, които много обичат да похапват пред екрана.

Човек има склонността да яде по-бързо, когато гледа телевиция, а това означава, че дъвчи по-малко храната. Гледайки в екрана, не осъзнаваме, че вече сме сити. В резултат на това ядем повече, отколкото бихме направили при други обстоятелства.  Затова съветът на хирурга е – седнете на масата за вечеря и се съсредоточете върху храната си, за да избегнете поглъщането на по-голямо количество от това, което ви е нужно.

5.  Инвестирайте в качествени слънчеви очила

Слънчевите очила са много важни. Не защото изглеждате по-шик с тях, а тъй като предпазват очите и кожата около тях.

Когато избирате най-подходящите за вас слънчеви очила, търсете такива с по-големи плаки и широки странични рамки, които пречат на слънчевите лъчи да се промъкват зад тях. Уверете си, че стъклата или плаките отговарят на европейските стандарти, като проверите дали имат етикет CE. Добре е да са поне клас 3, дори и клас 4, които се препоръчват за планински спортове, например.  

6.  Не пропускайте упражненията в басейна

Интензивните физически упражнения натоварват много нашите стави. Затова Мишел Симес препоръчва упражнения във вода. А неговият личен избор е водно колоездене.  Известно още като колоездене в басейн или хидровъртене, този спорт на практика означава въртене на педалите на колело, което е застопорено във водата в басейн.

Това, че сте потопени във водата, гарантира, че пулсът ви ще е по-бавен и ще може да въртите педалите по-усилено. Напрежението изглежда по-малко, но всъщност напрягате мускулите си повече.

7.  Грижете се за деколтето си

Кожата в зоната на деколтето на жената съдържа по-малко мастни жлези, отколкото останалата част на тялото.  А това означава, че тя се набръчква по-бързо, отколкото на останалите места.

За да се погрижите за кожата на деколтето, трябва да й обръщате толкова внимание, колкото и на лицето: овлажнявайте, правете й пилинг и я мажете със защитен крем против слънце.

8. Сменете възглавницата си 

Много малко от нас редовно си сменят възглавницата. Имайте предвид, че старата износена възглавница не поддържа качествено главата ви по време на сън и може да получите притеснителна болка във врата.

Д-р Симес съветва да си купите дебела възглавница, ако обичате да спите на една страна, твърда – ако подремвате по гръб, и мека – ако лежите по корем.

9. Спрете да чувствате вина за това, че не сте перфектни

Мнозинството от хората имат склонността да се обвиняват за това, че „не постигат всичко“. Д-р Симес обаче смята, че постоянният стремеж към съвършенство в крайна сметка завършва с провал.

Известният хирург препоръчва да помним 3 неща: никой не е съвършен, това, че сте по-различни, ви прави интересни,  и трето, светът е доста по-сложен, а не просто добър и лош.

„Ако искате да живеете по-дълго, започнете да живеете“, съветва д-р Мишел Симес.

Източник: В. „Индипендънт“

Коментари