Публикация

Фармацевтичният съюз с предложения за спиране на „течовете” в сектора


Българският фармацевтичен съюз е внесъл в Министерския съвет предложения за изменение на законодателството с цел намаляване на обявените от правителството течове при заплащането на лекарствени продукти и евентуално наличие на картелни споразумения в България.

В писмо до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов съсловната организация е предупредила за възможността от създаване на структури с господстващо положение на пазара на медикаменти, които ще диктуват на обществото и на държавата цените на лекарствените продукти.

Фармацевтичният съюз е представил данни от чужд опит за потенциалния крах на пазара на лекарствени продукти у нас и за противодействието на това в държави от ЕС като Германия, Италия, Франция, Испания, Австрия и др.

Предложението на БФС до министъра на финансите включва и начини за повишаване на събираемостта на преки и косвени данъци, както и спиране на манипулирането на приходите на търговците с намаления и надценки.

Съсловната организация съобщава още, че е заявила готовност пред вътрешния министър да предостави данни от подадени в миналото сигнали до прокуратурата за извършени нарушения на законодателството в областта на снабдяването с лекарства.

Коментари