Публикация

ВМА с отчет за дейността през 2016 г., служебни министри впечатлени от резултатите

ВМА с отчет за дейността през 2016 г., служебни министри впечатлени от резултатите

След реформата


Ръководството на Военномедицинска академия направи отчет за дейността на болницата през 2016 г. Резултатите бяха представени по време на Общо събрание на личния състав и в присъствието на служебния министър-председател Огнян Герджиков, служебните министри на отбраната и на здравеопазването – Стефан Янев и д-р Илко Семерджиев, както и на заместник-началниците на ВМА - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и полк. проф. д-р Румен Попов, д.м..

„За нас вашето присъствие тук е израз на уважение и доверие към ВМА”, обърна се началникът на болницата ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. към представителите на служебното правителство.

Той изтъкна, че ВМА твърдо запазва позицията си в топ 3 на най-предпочитаните болници в страната и подкрепи този рейтинг с конкретни цифри.

От 227.5 млн.лв. общ дълг /главница и лихви/ през 2014 г. към 31.12.2016 г. сумата е стопена на 14.3 млн.лв. 

„Болницата стои много добре – и финансово, и в учебно-преподавателски и научен план”, коментира проф. Николай Петров.

Той представи и разбивка на направените през последните 2 години и половина разходи по отделни пера, както и на приходите, получени по линии на НЗОК и НОИ. Важен акцент в презентацията му бяха и възнагражденията на служителите в болницата. Отчете бе сериозен ръст в допълнителните възнаграждения, получени по клинични пътеки, от НОИ, от въвеждането на услугата „Избор на екип”, от доболничната и от спешната помощ.

Повод за гордост имаше и по отношение на лечебната дейност. Началникът на ВМА се похвали с открити няколко клиники за времето, откакто начело на болницата е настоящото управление - Клиника “Ранна болнична рехабилитация”; Клиника “Инвазивна кардиология”; Клиника по нефрология, както и нов блок в ББРБ-Банкя. Има увеличение на леглата в редица клиники, а общо разкритите нови легла са 200.

В края на м.г. във ВМА бяха проведени и няколко кампании за безплатни профилактични прегледи в различни специалности, като през лекарските кабинети преминаха няколко хиляди пациенти.

„Хората имат доверие в нашите специалисти, а всичко това говори за ръст”, подчерта проф. Петров и даде пореден пример с националните консултанти – от 4-ма през 2014 г. сега ВМА разполага със 17 такива.

Ген.-майор проф. Николай Петров изтъкна специално внимание и на закупената на уникални цени апаратура, както и на даренията, които болницата е получила от благодарни пациенти.

Доволни от прогреса и показаните резултати останаха и присъстващите в залата служебни министри.

„Впечатляващ анализ, много ми беше приятно да видя показаните тенденции. Поздравления, ген. Петров. Отлични медицински резултати, които са в интерес на обществото и аз ги подкрепям”, заяви от трибуната служебният министър на отбраната Стефан Янев, като подчерта подкрепата си за продължаване на добрите практики. 

Поздравления за реформата дойдоха и от служебния министър на здравеопазването.

„Скъпи колеги, изключително впечатляваща презентация, аз не очаквах такива резултати. Това е един от сериозните показатели на доброто управление”, заяви д-р Илко Семерджиев.

По думите му, този модел на управление, даващ отчетливи резултати,  трябва да се приложи и в останалите лечебни заведения, за да се намалят най-малкото дълговете: „Намаляването на наследен дълг от 114 млн.лв. на 14 млн.лв. за такъв период е едно изключително постижение”.

Подкрепа от д-р Семерджиев получи и идеята на ръководството на ВМА за създаване на Военномедицински университет.

Снимки: Вяра Йовева

Коментари