Публикация

Лекарските протести продължават


Продължават ефективните протести на общопрактикуващите лекари в страната.

От днес в стачката ще се включват личните лекари от София, София-област, Пазарджик, Ямбол, Шумен, Смолян, Петрич, Търговище, Хасково.

Предстои медиците от Бургас и Стара Загора да решат кога и как да подкрепят протестните действия.

Това съобщи за health.bg д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Вчера Националната здравноосигурителна каса съобщи, че е превела към районните каси 11 млн. лева за личните лекари за януари, както и още 3 млн. лв. за покриване на разликата в потребителските такси на пенсионерите.

Д-р Киров обаче е категоричен, че протестите ще продължават, докато не се изпълнят поетите ангажименти от управляващите.

„Ние решаваме всеки ден какво да правим. Искаме да видим какво се случва с дадените обещания. Изплащането на парите не го приемаме като някакво благодеяние. Това е нещо, което не беше свършено и е в нарушение на закона, така че не може да се вземе като бонус, като нещо положително, което е направено. Напротив, това е в минус за Националната здравноосигурителна каса, за Министерството на финансите”, посочи председателят на НСОПЛБ.

Той допълни, че другите искания на лекарите са да се увеличат регулативните стандарти, т.е. средствата за изследвания и консултации на пациентите, да не се променя наредбата за профилактичните прегледи. От съществено значение е и изясняването на въпроса относно повишаването на здравните осигуровки.

„Тезата, която се опитаха да изложат управляващите, че едва ли не вдигат здравната осигуровка с 2 % заради нас, е нелепа, неоправдана. Не сме съгласни с тази постановка, защото това е манипулация и лъжа.

Първо, ние задаваме въпроса какво се случва с 2%, които вече две години се трупат някъде, в БНБ, като голям резерв. При условие, че те не са употребени, каква е логиката да се повишава с още два процента осигуровката за здраве в условие на икономическа криза. И второ, какво ще има насреща срещу едно такова увеличение – каква е схемата, какъв е планът. Според нас такива няма”, каза още д-р Любомир Киров.

_____

Във всеки град, където протестират лекари, ще има дежурни кабинети.

В София пациентите ще могат да получат помощ от общопрактикуващ лекар в 3, 17, 29 и 31 ДКЦ.

Коментари