Публикация

Прокуратурата проверява сделките за пръстовите идентификатори

Прокуратурата проверява сделките за пръстовите идентификатори

Преглежда се документацията за избор на изпълнител на поръчката за софтуера, разпитват се свидетели


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Системата за пръстова идентификация в лечебните заведения стана обект на проверка от прокуратурата, съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването.

Извършва се проверка на документацията за избор на изпълнител на поръчката за софтуера, наличието на връзка между изграждането на софтуера и продажбите на устройства за болниците, разпитват се свидетели. 

През миналата година Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение да се въведе система за пръстова идентификация при прием в болница. В процедурата имаше двама участници: Консорциум „Стемо”- „Гама консулт” с цена за изграждане 477 600 лева и „Контракс” с цена 105 000 лева. Касата избра по-скъпата оферта, припомня организацията.

За работа в системата, лечебните заведения закупуват специални устройства, чиято брутна цена без да се броят разходи за труд и допълнителни компютри възлиза на приблизително 400 лева на устройство. Предварителните разчети сочат, че за цялата здравна система трябва да бъдат закупени около 30 000 устройства, за които ще бъдат платени от лечебните заведения и аптеките приблизително 12 милиона лева.

Преди дни управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов съобщи, че касата няма нито финансова, нито технологична готовност да въведе системата в извънболничната помощ и аптеките. 

Самата система генерира огромно количество грешки в болниците. Ежемесечно се регистрират по 15 000 грешки при чекиране на пациенти. В дните от седмицата с най-голямо натоварване системата редовно блокира, допълва ЦЗПЗ.

Коментари