Публикация

Пациентите не приемат промените в Закона за лекарствените средства


Федерация „Български пациентски форум” категорично се обяви срещу приетите от Министерския съвет промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина.

Днес федерацията, която е призната за национално представителна организация от МЗ, ще внесе декларация в Министерския съвет, в Министерството на здравеопазването, в Националната здравноосигурителна каса и при президента срещу измененията.

Health.bg припомня, че правителството реши занапред касата да определя сама нивото на заплащане на лекарства от Позитивния лекарствен списък съобразно бюджета за съответната година.

Теодора Захариева, председател на  „Български пациентски форум”, подчерта, че това е нарушение на европейската директива 89/105.

„Против промяната сме, защото имаме горчив опит с лекарствата за онкологичните заболявания, за трансплантираните, за редките болести. МЗ провежда търговете за медикаменти в рамките на бюджета и не се интересува колко пациенти ще се лекуват. Нашите притеснения са, че когато процентът за реимбурсиране влезе в НЗОК, така ще се случи и с останалите хронични заболявания, т.е. в рамките на бюджета касата ще бъде принудена да орязва нивото на реимбурсиране, т.е. болните ще доплащат повече”, посочи Теодора Захариева.

Ако нивото на реимбурсиране на медикаментите за хроничните заболявания се намали, пациентските организации ще организират протести. „Ще напълним булевардите и площадите. Знаем какво се случи с остеопорозата, с глаукомата. Болните са категорични, че не искат администрацията да определя тяхното лечение. Лечението се назначава от лекаря, а Комисията по позитивния списък определя нивото на реимбурсиране”, посочи още Теодора Захариева.

Протестите ще започнат при разглеждането на закона в пленарната зала.

Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата с диабет, допълни, че не иска да се стига до протести, това е крайна мярка, но пациентите са подложени на психически натиск, което не е добре за тяхното здраве.

Тя припомни, че диабетиците бяха принудени да доплащат за инсулин.

„Нека не се заблуждават МЗ, касата, управляващите, че с този компромис, който направихме, е решен проблемът и им дава право оттук насетне да правят каквото си искат”, подчерта Елисавета Котова.

Д-р Адриан Стоев, заместник-председател на асоциация „Диабет”, поиска оставката на здравния министър д-р Божидар Нанев.

„През декември министърът обеща, че диабетиците няма да доплащат, че е нелогично болните да дават пари за лечението си. Минаха 3 месеца, кризата се повтори. Едва ли не ни притиснаха до стената да се съгласим с техните позиции и да доплащаме за група инсулини.

 В лекарствения списък от 1 март виждаме, че още много други лекарства – и антидиабетни таблетки и инсулини, за които не беше предвидено, ще се доплащат”, посочи д-р Стоев.

Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, подчерта:

„Нека да престанем с това, че няма пари. След като сме в Европа, след като се съобразяваме с европейските директиви, да спазим и това всички да се лекуват качествено, независимо какво е заболяването. Всички заболявания са значими”.

Пациентските организации призоваха да се отблокира резервът на НЗОК.

Коментари