Публикация

Директори на общински и частни болници призовават на протест


Националнен протест срещу здравната политика на правителството ще бъде проведен на 7 април. Решението е взето от директори на общински и частни болници на среща в Елена.

Ръководителите на лечебните заведения приеха и обръщение до българските граждани, в което ги призовават да се включат в протеста.

В него се казва:

„Уважаеми сънародници,
Всички сте свидетели на предизвиканите от българското правителство проблеми в  здравеопазването. Наложиха ни незаконни изисквания да назначаваме ненужен персонал с една единствена цел – болниците, намиращи се най-близо до вас, да бъдат закрити. Задължиха ни да приемем незаконно определени делегирани бюджети. Системно не плащат парите, които честно сме изработили, съгласно всички условия и изисквания на здравните власти.

Вие сте свидетели, че опитахме всички средства, за да покажем на правителството, че греши. Приехме и изпратихме декларация до министър-председателя Борисов. Подписка с над 130 000 подписа под нашите справедливи искания беше внесена в Министерския съвет. Сезирахме Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия за нечестните условия на  конкуренция.

Вместо разбиране и диалог, получихме поредната порция лъжливи обещания. Премиерът Борисов обеща, че до 10 март ще бъдат изплатени всички изработени от нас за януари суми и гарант за обещанието му стана председателят на лекарския съюз. До днес, 15 януари, болниците не са получили и една стотинка от това, което са изработили още през януари.

Поради това лекарите, сестрите и другият персонал в нашите болници вече трети месец не могат да получат своите възнаграждения. Болниците трупат задължения към доставчиците на лекарства и консумативи, към електро- и топлоразпределителни дружества. Работещите не могат да изхранват семействата си и на свой ред трупат дългове. Въпреки това продължаваме да работим и да оказваме медицинска помощ на хилядите, потърсили я при нас.

Решително се противопоставяме и на другата лъжа, че правителството увеличава здравната вноска, заради нашите искания. Ние не протестираме за по-високо заплащане, а само за да получим онова, което по закон ни се полага. Осем процента здравна вноска са напълно достатъчни, за да покрият публичните разходи за здравеопазване.

Проблемът не е в размера на здравната вноска, а в това, че правителството изразходва събраните за здраве пари, за да задоволява други нужди.

Разбираме тежката финансова ситуация, в която е изпаднало нашето правителство. Това, което не разбираме и отказваме да приемем, е арогантното и злобно отношение към нас лекарите, медицинските сестри, акушерките и всички работещи в болниците.

Непрекъснатите заплахи, че ще бъдат извършвани проверки денем и нощем и поставянето им като условие за заплащане на труда ни не са нищо друго, освен неумело прикритие на истинските причини да не ни бъде платено. Това е една срамна кампания, целяща да ни изкара престъпници във вашите очи. Мръсна кампания, която освен това се стреми да противопостави лекарите по между им, лекарите срещу другите специалисти, лекарите срещу техните пациенти, за да могат по-лесно да се разправят с нас.

Призоваваме всички вас, нашите сънародници, призоваваме своите колеги, независимо от това къде работят, да излезем заедно на Национален протест в деня на медицинските професионалисти - 7 април, за да кажем своето решително „НЕ” на сгрешената здравна политика на правителството!

Обявяваме начало на протестните действия на 7 април (сряда) от 9:30 часа”.

Коментари