Публикация

Учени от БАН търсят нов подход в лечението на рака

Учени от БАН търсят нов подход в лечението на рака

Целта е да се открие начин как да накараме раковата клетка да умре физиологично


Учените от БАН  разработват нов подход в лечението на рака, като търсят начин как да "накарат" раковата клетка сама да се убие, разказа репортаж на БНТ.

Когато една клетка остарее или е увредена, тя сама включва програмата си за умиране. Процес, в който грижливо преработва и неутрализира всички токсини, които могат да увредят останалите клетки, т.нар. програмирана клетъчна смърт. Клетките се превръщат в ракови, защото "не са разбрали", че трябва да умрат, обяснява доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология, БАН.

Сега всички усилия на лекарите е да убият тези клетки с химио или лъчетерапия. Но така смъртта им е насилствена и цялото съдържание на клетките се излива в организма, без да се преработи.

 "Много често пациентите не преживяват самата химиотерапия, тъй като настъпва едно масово отмиране на туморна тъкан, сериозен процес на възпаление с много последствия за самия пациент," коментира доц. Угринова.

Затова учените от цял свят усилено търсят как да накарат раковата клетка да умре физиологично. И вече имат един заподозрян - HMGB1 белтък, който вероятно пречи на клетката да се самоубие. И тук активно са се заели да докажат вината му.

"Нашите данни показват, че действително, когато този белтък е заглушен, клетките са по-склонни да умират по желания от нас нас начин", обяснява доц. Угринова.

Учените вече имат представа как може да стане това. Дори експериментират дали ще повишат ефективността на някои лекарства. Изследвайки виновният GB белтък, обаче, се натъкват и на друго. Не стига че блокира физиологичната смърт, но включва и механизми, които правят раковите клетки по-жизнени.

Според доц. Ива Угринова раковите клетки имат засилен потенциал да оцеляват. Подложени на стрес, те съумяват по някакъв начин да го игнорират. Този стрес обикновено е причинен от нас, защото искаме да ги убием. Стресът мобилизира клетката и тя започва да се чисти от всички ненужни и токсични вещества. Чудесно за здравите клетки, но не и за раковите. Но пък отваря друг хоризонт - за очистване на нервните клетки при алцхаймер и повечето невродегенеративни заболявания, се казва в репортажа на БНТ.

Коментари