Публикация

От печата: Евродепутатите призоваха за по-ниски цени на лекарствата

От печата: Евродепутатите призоваха за по-ниски цени на лекарствата

Резолюция предлага по-строго да се проследяват разходите за научноизследователска дейност и за пускане на пазара на нови медикаменти


Евродепутатите одобриха резолюция, призоваваща за поевтиняване на лекарствата, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Документът беше одобрен по време на пленарната сесия в Брюксел с гласовете на 568 депутати, като само 30 се обявиха против, информира в днешния си брой в. „Сега“.

 

Документът призовава Съвета на ЕС и ЕК да позволят на държавите-членки да договарят по-ниски цени и да засилят сътрудничеството на европейско ниво, за да се гарантира достъпът до лекарства в целия Европейски съюз.

Евродепутатите отбелязват, че напоследък са установени поразителни разлики между държавите-членки на ЕС, по отношение на продажбите и достъпността на иновативни лекарства. Според тях това може да се дължи на няколко фактора, сред които формиране на цени и системи за възстановяване на разходите, логистика и проблеми по складирането, ниско качество на лекарствата, недостатъчно производство и неправилна употреба, както и прекалено стриктни правила за патенти. Одобрената резолюция не е със задължителен характер, пояснява изданието.

Резолюцията, внесена от испанската евродепутатка Соледад Кабазон Руис от Групата на социалистите и демократите в ЕП, предлага по-строго да се проследяват общественото финансиране, разходите за научноизследователска дейност и за пускане на пазара на новите медикаменти.

Коментари