Как да задържим младите лекари в България?

Участници

Мнения

Как да задържим младите лекари в България?

Участници

Мнения

Споделете:

avatar
д-р Христо Мазнейков

Ортопедия и травматология

19 окт 2023 19:15

От Кредоуеб ми зададоха въпрос какво трябва да се направи за да се задържат младите лекари в страната. Ето моя отговор, който мисля, че ще бъде интересен за по-голям кръг аудитория. За да се задържат младите колеги трябва да се предприемат няколко важни неща: 1. Трябва да се направи дългосрочна програма в която да се включат всички политически партии и водещи специалисти по всичкии специалности. След приемането на програмата тя да стане задължителна за всички ръководни органи и всеки министър да предава на следващия докъде е стигнал за да може следващия да продължи. Разбира се тази програма трябва непрекъснато да се надгражда. 2. Трябва да се създадат условия за работа и развитие на младите колеги. Убеден съм , че за колегите не винаги парите са най-важни. Пример в това отношение смело мога да дам с МБАЛ Света София където дългосрочната програма за подготовка на млади специалисти дава отличен резултата и вече имаме клиники в които всички млади лекари са наши ученици и са подготвени като отлични специалисти в нашата болница. Така вече в АГ и Ортопедия работят само наши кадри. Хем не са заминали в чужбина, хем работят в България.  3. разбира се , че задържането на младите лекари е пряко свързано с възможността да получават и достойно заплащане с което да могат да се издържат. Смятам , че на този етап заплата от 2500 лв чисто би била постижима и достатъчна за младите лекари.  4. Кариерно развитие - младите колеги биха останали тук , ако имат възможност за развитие. Затова тук и ролята на БЛС е голяма тъй като трябва да се следи и подобрява квалификацията не само на младите но на всички лекари. 5. Възможност за участие в конгреси особено европейски и световни където младите колеги биха били в досег с колеги от цял свят и това би ги подтикнало да стават все по-добри.  6. Създаване на програма за специалностите с дефицити където биха могли да се насочат млади колеги, които да се подготвят от сегашните все по-възрастни колеги. Тук визирам патология, Микробиология , особено неонатология и педиатрия и т.н.  7. Трябва да се намерят възможности за поемане на осигуровките от държавата докато младите лекари станат специалисти, като се сключи договор с тях да останат да работят в България.

avatar
Петър Галев 20 окт 2023 12:28

Благодаря Ви за подробното и аргументирано мнение, уважаеми д-р Мазнейков!

Здравейте колеги, Със сигурност много от вас са се сблъсквали с предизвикателството да задържат качествените специалисти в своята практика. От моето изследване и опит, искам да споделя няколко ключови фактора, които считам за критични: 1. Конкурентно заплащане: Трябва да сме на ясно, че качествената работа заслужава подобаващо възнаграждение. 2. Професионално развитие: Вложете в обучението на Вашия екип. Това не само увеличава качеството на предоставените услуги, но и мотивира екипа. 3. Технология и оборудване: Модерните инструменти и техники привличат и задържат професионалисти. 4. Признание: Показването на уважение и признание за добре свършената работа може да има голямо значение. 5. Здравословна работна среда: Безопасността и комфортът на работното място са от съществено значение. 6. Комуникация: Отворената и честната комуникация помага да се разрешат конфликти и да се изгради усещането за принадлежност към екипа. Считам, че като създадем подкрепяща и стимулираща среда, можем да задържим най-добрите специалисти в България и да създадем успешна и благополучна практика. Бих се радвал да чуя и вашите мнения и опит по темата! Поздрави, Емил Калинчев Изп. директор

avatar
д-р Христо Мазнейков

Ортопедия и травматология

9 окт 2023 10:02

1. Трябва да се направи дългосрочна програма, в която да се включат всички политически партии и водещи специалисти по всички специалности. След приемането на програмата, тя да стане задължителна за всички ръководни органи и всеки министър да предава на следващия докъде е стигнал, за да може следващия да продължи. Разбира се, тази програма трябва непрекъснато да се надгражда. 2. Трябва да се създадат условия за работа и развитие на младите колеги. Убеден съм, че за колегите не винаги парите са най-важни. Като пример в това отношение смело мога да дам МБАЛ „Света София“, където дългосрочната програма за подготовка на млади специалисти дава отличен резултат и вече имаме клиники, в които всички млади лекари са наши ученици и са подготвени като отлични специалисти в нашата болница. Така вече в АГ-клиника и Ортопедия работят само наши кадри.  3. Разбира се, задържането на младите лекари е пряко свързано с възможността да получават и достойно заплащане, с което да могат да се издържат. Смятам, че на този етап заплата от 2500 лв. чисто би била постижима и достатъчна за младите лекари.  4. Кариерно развитие - младите колеги биха останали тук, ако имат възможност за развитие. Ето тук и ролята на БЛС е голяма, защото трябва да се следи и подобрява квалификацията не само на младите, а на всички лекари. 5. Възможност за участие в конгреси, особено европейски и световни, където младите колеги биха били в досег с медици от цял свят и това би ги подтикнало да стават все по-добри. 6. Създаване на програма за специалностите с дефицити, където биха могли да се насочат млади колеги, които да се подготвят от сегашните, все по-възрастни, специалисти. Тук визирам патология, микробиология, особено неонатология и педиатрия и т.н.. 7. Трябва да се намерят възможности за поемане на осигуровките от държавата докато младите лекари станат специалисти, като се сключи договор с тях да останат да работят в България.

avatar
Петър Галев 10 окт 2023 11:35

Благодаря Ви за включването в дискусията и за аргументираното професионално мнение, уважаеми д-р Мазнейков!