Публикация

Наяве и насън...


Лошите сънища може и да нямат пряка връзка с всекидневните преживявания, но те вероятно отразяват по засега все още неясен механизъм най-скритите емоции и дълбоко загнездени в съзнанието притеснения на спящия.

Едва ли е случайно, че много хора вярват в прогностичната сила на сънищата, а съновниците /плод на многовековните вярвания и опит на хората/ обикновено тълкуват с положителен знак някои от най-неприятните или страшни сънища. Може би по такъв начин се цели да се избави човекът от негативните емоции, които го мъчат. 

Германски учени установиха, че има ясни различия между кошмарите при мъжете и жените.
Проучването, публикувано в European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience journal, е обхванало около 2000 души.

48% от участниците заявили, че никога не са имали кошмари, 10%  - сънуват лоши сънища няколко пъти годишно, а почти 5% съобщили, че имат плашещи сънища поне по няколко пъти месечно.

Най-често срещаните кошмари включват падане, закъснение, парализиране, преследване или загуба на близък.

Специалистите са открили, че мъжете сънуват по-често уволнение от работа или насилие, докато женските кошмари включват сексуално насилие или загуба на любим човек. Жените сънуват също, че губят косата или зъбите си, което се обяснява със страха от непривлекателността.

И двата пола сънуват проваляне на изпити, дори и при вече завършили хора. Сънуването на чудовище вероятно кореспондира с избягването на проблем или страх от всекидневието, допълват учените.

Проучванията, които да идентифицират вероятната  връзка между кошмарите и стресовите фактори в реалния живот.

Коментари