Публикация

Специализанти по образна диагностика се обучават да работят по спешност

В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се провежда семинар на тема "Спешна радиология" на младежката организация Radiology Together под егидата на Българското дружество по кардиоторакална рентгенология.


Образната диагностика има изключително голяма роля в спешната медицина. Това каза пред CredoWeb проф. Галина Кирова, началник на Клиниката по образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Тя откри семинар на тема "Спешна радиология" на младежката организация Radiology Together под егидата на Българското дружество по кардиоторакална рентгенология. Срещата се провежда на 2 и 3 юни в Болница Токуда

 

 

„Посланието към младите лекари, които са организатори и участници е, че те са част от мултидисциплинарния екип, който работи в едно спешно звено и са също толкова важни, колкото останалите специалисти. Надявам се това да ги мотивира да четат повече и да се учат, така че да могат да отговорят на очакванията в медицината на бързи обороти“, заяви проф. Кирова. Тя добави, че радиолозите трябва да могат да поставят бърза диагноза, да работят в колектив и да имат адекватни професионални умения.

 

Проф. Кирова отбеляза, че една от топ темите на семинара е лекцията на доц. Николай Младенов от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, посветена на реакцията при евентуална терористична атака. „Това е нещо ново и различно, за което досега не сме говорили професионално“, каза тя. Проф. Кирова заяви, че важна тема е и педиатричната образна диагностика, където лекция за синдрома на малтретираното дете има проф. Боян Балев от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. По думите й, по този въпрос се говори отдавна в световната радиология, но специалистите имат нужда от актуализиране на информацията за това как да се различават белезите на насилие. „Очаквам да бъде интересна и сесията за спортната медицина. Тук лекция ще изнесе проф. Игор Борич от Загреб“, отбеляза тя.

Като голямо предизвикателство пред спешната радиология проф. Кирова посочи това, че в България все още няма добър синхрон, добър алгоритъм на работа при различни клинични ситуации и мениджмънт на отделенията по образна диагностика. Според нея в случая трябва да се заложи на медицината на доказателствата, защото решенията на лекарите трябва да са подкрепени с реални резултати. Тя напомни, че има готови световни модели, които могат да бъдат използвани у нас.  

 

Д-р Глория Адам, част от организационния екип на Radiology Together каза, че това е шестата среща на младите радиолози в България. „Смятаме, че темата за спешността е актуална и интересна за специализантите. Всеки един от нас рано или късно по време на кариерата си ще се сблъска със спешни състояния. Някои от специализантите скоро ще започнат да дават нощни дежурства, така че е важно да са запознати с основните спешни състояния“, заяви тя.

 

Очаквайте подробности от някои от най-интересните лекции на семинара.

Коментари