Публикация

Кампания „Превенция на инсулт“ ще се проведе в МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“

Кампания „Превенция на инсулт“ ще се проведе в МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“

Предстоят безплатни профилактични прегледи в града


Кампанията „Превенция на инсулт“ ще се проведе днес, 31-ви октомври, от 10:00 до 12:00 часа във фоайето на 1-вия етаж на УМБАЛ „Св. Марина“ и в Медицински университет – Варна. В рамките на инициативата ще се извърши записване за безплатни профилактични прегледи във Втора неврологична клиника с Отделение за лечение на остри мозъчни инсулти при УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, която е една от водещите центрове по лечение на остри мозъчни инсулти в България.

 

С кампанията, която се организира от Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ), Асоциацията на студентите по дентална медицина (АСДМ) – Варна, с любезното съдействие на Студентски съвет на МУ-Варна и Втора неврологична клиника с Отделение за лечение на остри мозъчни инсулти при УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, лекарите и студентите по медицина ще отбележат за пореден път Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври.

 

Мозъчносъдовите заболявания са глобален медицински и социален проблем поради високата болестност, смъртност и инвалидност, които причиняват.

 

Според Националния център по здравна информация през 2016 г. от мозъчен инсулт у нас са заболели 57 369 души, от които 96.5% (55 395) са хоспитализирани. Преобладават случаите на остър исхемичен мозъчен инсулт (ОИМИ) – 90.2 % (51 789 случая).
Въпреки напредъка в лечението на ОИМИ, превенцията на инсулта чрез своевременна диагностика и терапия на РФ остава най-важна за намаляване на заболеваемостта.

 

Първичната профилактика има огромно значение за общественото здравеопазване. Високорисковите лица и групи могат да бъдат идентифицирани и да станат обект на специфично менажиране и интервениране. Необходимо е съставяне на глобална оценка на съдовия рисков профил, неговото управление и промяна при отделния пациент. 

 

Данните сочат, че 1 на 6 души по света получава инсулт. До 80% от мозъчните инсулти могат да бъдат предотвратени. В тази връзка е разработен инструмент, който може да помогне.

 

Разработено е безплатно приложение за смартфон Stroke Riskometer съвместно с международни лидери в областта на профилактиката на инсулти.

 

Stroke Riskometer е отличен и лесен за използване инструмент за измерване на индивидуален риск от инсулт през следващите пет до десет години в зависимост от наличните рискови фактори. Приложението е подходящо за възрасти между 20 и 90 години. От приложението може да се информираме и за най-честите симптоми при настъпване на остър мозъчен инсулт.

 

Голямото предимство на Stroke Riskometer е, че позволява на човек да изчисли риска от инсулт в следващите 5-10 години. Въоръжени с тази информация, човек може да предприеме действия с помощта на своя личен лекар.

 

Със Световния ден, посветен на борбата с мозъчните инсулти, още веднъж се напомня на населението, лекарите, неправителствените организации и медиите за важността на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите болести, с което ще се снижи значително смъртността и инвалидността от тези тежки заболявания.

Коментари