Публикация

5 мита и 5 истини за имунитета

Заблуди, на които ако се доверим дословно, могат да ни изиграят неприятна шега


Конски дози витамин С укрепват имунитета

През 1970 година американецът Лайнус Полинг, лауреат на две Нобелови награди (за биохимия и за мир), издава книгата „Витамин С и простудата“, в която твърди, че конски дози витамин С (аскорбинова киселина) могат да предотвратя грип и простудата, както и да я излекуват. Дозата, която той посочва е от един до четири грама витамин С на ден, което  е многократно повече от денонощната потребност на организма ни от този витамин, която е 60-80 милиграма. Медици проведоха редица сериозни изследвания, които коригираха  твърденията на Полинг. Експертите доказаха, че при простуда има полза от витамин С. Но конските дози като профилактика са абсолютно излишни. По време на самото заболяване обаче витамин С облекчава състоянието и съдейства за по-бързото оздравяване. Но в никакъв случай ефектът не е чудодеен.

Имуномодулаторите не помагат

Имуномодулатори се наричат препаратите, които позитивно влияят на имунитета и усилват защитните сили на организма. Механизмът, по който действат, е различен: едни влияят на клетките на имунната система, други – на извънклетъчни фактори, някои предпазват от вируси или различни от тях микроорганизми. Изследвания, проведени през последните години, доказаха, че тези препарати действително са ефективни и предпазват от различни заболявания. Като най-активно действат синтетичните продукти, а не билките на баба, както много хора си мислеха. Приемът на имуномодулатори се нарича неспецифична имунопрофилактика, която усилва защитата на организма. Най-добре е да се приемат в средата на есента, но има и такива, които може да се пият екстремно като профилактика, когато епидемията вече е факт.

Ваксините рушат имунитета

Тотално невярно. Ваксините формират специфичен имунитет срещу някое конкретно заболяване – грип, коклюш, хепатит и т.н., без да вредят на общия имунитет на организма. Ваксините създават такава защита, каквато би имал човек, ако е преболедувал от въпросните инфекции и организмът му е изработил имунитет срещу тях, т.е. появили са се защитни фактори, готови да противостоят на причинителите на заболяването. Така че всякакви опити да се омаловажат ваксините или още по-зле – да се изкарат вредни, са напълно безпочвени.

Закаляването усилва имунитета

В самото закаляване няма нищо, особено ако ви харесва и не ви причинява дискомфорт.  Проблемът е, че на много хора не им понася. Това е добре известно на общопрактикуващите лекари. Започва например човек да взима студени душове или вани и се разболява от ангина или хрема. При много хора това се случва и за тях закаляването е по-скоро вредно, отколкото полезно. 

 

Преходът на сезоните вреди на имунитета

Преходът от лятото към зимата действително може да доведе до простуда. Това е свързано със слънцето, защото ултравиолетовите лъчи действително могат да отслабят имунната система. Слънчевите лъчи имат способността да проникват през повърхностния слой на кожата и да облъчват кръвните клетки, намиращи се в капилярите. На първо място от това страдат клетките на имунната система и съпротивителните сили срещу инфекциите може да отслабнат. Този факт не бива да се подценява, защото е изчислено, че за 11 минути през тези най-малки кръвоносни съдове на кожата преминава практически цялата кръв, съдържаща се в организма на човека. Преминаването обаче от зимния към летния сезон не влияе на имунитета.

Прочетете още: Как да засилим имунитета на детето през есента

 

Източник: www.jivotatdnes.bg

 

 

 

Коментари

За имунитета питайте руснаците, те са царете на каляването на голи бебета в снега:)))

Анонимен
6 ное 2017 11:52

И на вътрешната дезинфекция са царе братушките...

"Браво" на автора!!! Заключението е, че ако пием синтетични препарати и се ваксинираме, ще бъдем здрави. Защо тогава, това не се получава, а напротив, хората са все по-болни и се появяват нови болести?