Публикация

Бягаме 5 км на 11 ноември в името на диабета

Бягаме 5 км на 11 ноември в името на диабета

Квалифициран медицински екип ще осигури на участниците в бягането, както и на гостите на събитието, безплатни консултации и скрининг за риска от развитие на диабет


5-километрово бягане в името на хората с диабет ще се проведе на 11 ноември за трета поредна година.

 

Стартът е в 10:00 ч. на централната алея в Южния парк.

 

Инициативата „Бягане с кауза: „Променяме диабета!“ има за цел да отбележим заедно Световния ден за борба с диабета- 14 ноември. Квалифициран медицински екип ще осигури на участниците в бягането, както и на гостите на събитието, безплатни консултации и скрининг за риска от развитие на диабет.

 

Ако се регистрирате като участник в бягането на интернет сайта на 5km run http://5kmrun.bg/reg_form.php, ще получите личен баркод, с който ще се отчете времето, за което сте пробягали 5-те км.

 

Веднъж регистрирани, можете да бягате на всички трасета на 5km run и на всички бягания. Може да бягате и нерегистриран, но вашето бягане ще се регистрира като анонимно. Ако решите да се регистрирате, донесете баркода в деня на бягането! 

Датският посланик  Сьорен Якобсен ще участва в 5-километровия тур заедно с други служители от посолството.  Бягането е в партньорство с компанията Ново Нордиск и посолството на Кралство Дания.

 

 

По данни от националния регистър за хора живеещи с диабет в България, в страната живеят 480 000 човека с диабет. Около 200 000 човека са засегнати, но не знаят и не се лекуват!

 

Захарен диабет тип 2 е най-често срещания тип диабет, който е свързан с рискови фактори тясно свързани с начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. 

 

Ето и някои важни факти за диабет тип 2:

 

  • Приблизително половината жени с анамнеза за гестационен диабет продължават да развиват диабет тип 2 в рамките на пет до десет години след раждането;
  • Липсата на физическа активност води до ¼ от случайте на хора с диабет; 
  • Нездравословното хранене увеличава риска; 
  • Затлъстяването и наднорменото тегло са най-значимите рискови фактори; 
  • Пушенето увеличава риска от захарен диабет тип 2 с 50%

Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори, е възможно е да се предотвратят или отложат във времето до 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2! 

Коментари