Публикация

Пробив: Експериментално лекарство срещу болестта на Хънтингтън показва, че може да я забави

Пробив: Експериментално лекарство срещу болестта на Хънтингтън показва, че може да я забави

Това може да се окаже най-големият пробив в борбата с невродегенеративните заболявания за последните 50 години


 

Експериментално лекарство показа положителни резултати в борбата с болестта на Хънтингтън при клинично изпитание, проведено от изследователски екип на University College London, съобщиха Би Би Си и в. „Гардиън“.


Лекарството намалило нивата на токсичните протеини в мозъците на пациенти, страдащи от болестта.


Вече има надежда, че смъртоносната болест може да бъде спряна, прогнозират от екипа.
Експерименталнто лекарство може да стане първото, което забавя развитието на тази убийствена генетична болест. Специалисти смятат, че това може да се окаже най-големият пробив в борбата с невродегенеративните заболявания за последните 50 години. 


Болестта на Хънтингтън е нелечимо дегенеративно заболяване, причинено от дефект в един единствен ген, който се предава от поколение на поколение в едно семейство. Първите симптоми обикновено се появяват на средна възраст, като включват промени в настроението, ярост и депресия. По-късно пациентите развиват неконтролируеми случайни резки движения, деменция и най-накрая – парализа. Някои пациенти умират в рамките на едно десетилетие след поставяне на диагнозата.

  
Проф. Сара Табрици, директор на Центъра за Болестта на Хънтингтън към университета, която ръководи фаза 1 в клиничните изпитания, заяви, че резултатът „надминава всичко, за което изобщо съм се надявала“. 

 
Лекарството е синтетична верига ДНК. За първи път медикамент успява да потисне ефектите от генната мутация, която причинява необратимо увреждане на мозъка при болестта, коментира в. „Гардиън“.  Терапиите в момента само облекчават симптомите, но не забавят развитието на болестта. 


Оповестените данни причиниха вълна от въодушевление в научните среди.  Ако лекарството се окаже успешно, то може да бъде адаптирано за лечението и на други нелечими мозъчни заболявания като алцхаймер и паркинсон.

 
Източници: Би Би Си и в. „Гардиън“

Коментари