Публикация

Открити са нови полезни ефекти на витамин D


Нивата на витамин D в организма трябва да са по-високи, отколкото се е смятало преди време, заявява американският ендокринолог Джоузеф Прендергаст (www.endocrinemetabolic.com).

Според него всички са чували за ролята на витамин D за укрепването на костите, но малко хора познават другите му здравни ефекти. Витамин D и особено неговата форма, позната като D-хормон (Алфа-Д-3), при редовна правилна употреба укрепва мускулатурата на краката и стабилността при възрастните хора и подобрява състоянието при хроничните артрити.

Походката става по-стабилна, от което значително намаляват паданията. А те са основната причина за травми в третата възраст, независимо от костната плътност.

Подобрението в походката и стабилността се усеща още в първите седмици от прилагането на новия метаболит на витамин D.

Д-р Прендергаст цитира сериозни научни доказателства, че някои злокачествени заболявания като рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата също намаляват своята честота при нормални количества на D-хормона в организма.

Профилактичната роля на този хормон е доказана и срещу развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания и вероятно множествена склероза.

 

Коментари