Публикация

Нестандартен начин за отказване на цигарите


Кампанията против тютюнопушенето и за намаляване на заболеваемостта от рак на белия дроб "Аз не искам... да съм виновен" беше открита с предизвикателни снимки.

Лицето на кампанията – Нели Петкова от "Шоуто на Слави" - се осмели да "загрози" лицето си на непушач, за да покаже на момичетата как биха изглеждали, ако пушат в продължение на 20 години.

Освен че 40% от българите пушат, особено обезпокоително е увеличението на броя на младите хора, най-вече момичетата, които рано посягат към цигарите. Данните от 2009 г. сочат, че около 40 на сто от тийнейджърките /13-15 години/ пушат. Близо половината бременни жени в България също страдат от вредния навик.

Терминът "лице на пушач" е въведен през 1985 г. от британския лекар Дъглас Модел и означава промените, които се случват неизбежно с лицата на пушачите. Тези промени в по-голяма степен се отразяват на жените, тъй като последствията от тютюнопушенето при тях се появяват много по-бързо, отколкото при мъжете, а и при много по-малко количество изпушени цигари.

Най-видимите изменения са свързани с ранни и силно изразени бръчки около очите и устата, поява на червеникави петна, посивяване на кожата и наличие на постоянни кръгове и отоци. При отказване на цигарите лицето започва да се възстановява още след първия месец без тютюн.
 
За жените пушачки е по-голям рискът също от рак на белия дроб.

Кампанията "Аз не искам... да съм виновен" се организира от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели, Световната организация за контрол над рака, Световната коалиция за борба с рака на белия дроб, Българското дружество по белодробни болести, Българското онкологично дружество и др.

"Кампании против тютюнопушенето се правят непрекъснато. Но статистиката показва, че пушачите се увеличават. Ние не искаме да заклеймяваме пушенето и пушачите.

За нас като организации, които се борят за намаляване на рисковите фактори за ракови заболявания и най-вече на случаите на рак на белия дроб, е важно да успеем да помогнем на хората да са информирани за избора, който правят – да знаят точно какви рискове поемат. Когато става въпрос за статистика, никой не знае в коя част ще попадне животът му. Освен това, когато ние самите или наш близък човек заболее от рак на белия дроб, вече няма никакво значение каква е била статистиката", отбеляза Евгения Адърска, председател на АПОЗ.

 "Само девет месеца след отказване от цигарите вече започват положителните процеси в белите дробове и до 15 години организмът може да поправи грешката", пояси доц.  Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести.

На www.azneiskam.com са публикувани начините за спиране на цигарите, както и имената на консултанти, форуми, където пушачите могат да споделят с други трудния период на отказването.

Коментари