Публикация

Диета за мозъка


Неотдавна беше установено, че хората се пристрастяват към вредните храни, също както към хероина.

Изглежда че мазните и сладки закуски активизират същите мозъчни центрове на удоволствието, които са свързани с наркотиците. Това обяснява причината, поради която някои хора не могат да се възпрат да дъвчат тези храни. Пристрастяването към тях вероятно е и причината за епидемията от затлъстяване в днешно време.

Не само нездравословната храна обаче оказва влияние върху мозъчната дейност.

Мозъкът тежи само около килограм и 400 грама – много малка част от общото тегло, но поглъща около 20% от дневната порция калории.

Приемането на храни, които са полезни за мозъка, е от голямо значение за поддържането на паметта, интелекта и доброто настроение.

Подобрете способността да се концентрирате

Добрата концентрация зависи от свободното придвижване на информацията между мозъчните клетки.

Те се нуждаят от кислород, за да пренасят съобщения, който се набавя от кръвната захар.

Първата стъпка за постигане на концентрация е осигуряването на целодневен достатъчен прием на калории.

Произвеждането на сигнали обаче не е достатъчно. Те трябва да бъдат и предадени от едната клетка на другата.

Това става чрез нервните влакна. Също както електрическите жици, тези влакна трябва да се изолират. За тази цел мозъкът се нуждае от веществото миелин.

За образуването и поддържането му помагат мастните киселини омега-3, които се съдържат в мазната риба, орехите, тиквата и лененото семе.

Повдигнете настроението си

Както всички мозъчни дейности, чувствата са свързани с интензивна обмяна на електрически съобщения между клетките на мозъка.

Информацията се предава между клетките от невротрансмитерите, които играят ключова роля за настроението.

Един от основните невротрансмитери е допаминът, посланикът на доброто настроение. Повишаването на нивото на допамин поражда ентусиазъм, мотивация и удоволствие. Ниските стойности водят до тъга, раздразнение и скука.

Сладките и мазните храни повишават допамина, но след много бързото му покачване непременно следва внезапен срив в настроението. Затова богатите на протеини храни трябва да се разпределят равномерно през деня.

Друг начин за постоянно набавяне на веществото – и за дълготрайно добро настроение - е снабдяването на мозъка с прекурсори. Това са молекулите, които той употребява за производството на допамин.

Такъв прекурсор е фенилаланинът, който се съдържа в цвеклото, соевите зърна, бадемите, яйцата, месото и зърнените продукти.

За незабавно повдигане на настроението е подходящ шоколадът, който веднага повишава допинамина. Той действа по този начин, защото съдържа анандамид - мазна молекула, която наподобява активната субстанция, съдържаща се в марихуаната.

Друг невротрансмитер, наречен серотонин, прави хората спокойни и доволни. Една закуска с въглехидрати ще повиши бързо нивото на серотонина ви, но и ще ви направи сънливи, затова е по-добре да се поддържат стабилни стойностите на хормона.

За производството на серотонин мозъкът се нуждае от триптофан, съставка, която се съдържа главно в яйцата и месото. Добрата новина е, че една закуска от бекон и яйца ще ви осигури производство на триптофан до края на деня.

В малки дози алкохолът също създава чувство на задоволство – частично, защото повишава допамина. В големи количества обаче, той понижава настроението, а в далечна перспектива разрушава мозъчните клетки, особено тези, които са свързани с паметта.

Събудете мозъка си

Кафето е класическо средство срещу сънливостта, но то трябва да се пие разумно. Неговият ефект зависи от начина, по който се свързва с определени рецептори в мозъка. Кофеинът блокира съставката, която спира електрическата активност в мозъка и поражда сънливост. По този начин той активизира мозъчните клетки и създава енергия.

Прекаляването с кофеина обаче изнервя, защото хипофизната жлеза в основата на мозъка възприема този пристъп на енергия като предупреждение за извънредни обстоятелства.

Жлезата инструктира организма да произведе адреналин. И едновременно с освежаването и по-добрата работа на мозъка може да се появи тревожност и нерационално мислене.

Въглехидратите също дават енергия, защото повишават глюкозата. Но това предизвиква отделянето на инсулин, което предизвиква сънливост.

Едно кафе на ден ще освежи мозъка ви, но по-голямо количество ще ви напрегне и ще замъгли мисленето ви.

Активизирайте паметта си

Способността за запаметяване зависи от осъществяването на нови връзки между мозъчните клетки.

Това става най-добре, когато клетките са силно възбудени и затова хората запомнят събития, по време на които са емоционално и интелектуално стимулирани.

Едно от веществата, които възбуждат мозъчните клетки, е ацетилхолин. Консумацията на зеле, карфиол и броколи помага на паметта, защото тези зеленчуци съдържат това вещество.

Установено е, че лекарствата, които имат неговия ефект, засилват паметта на болните от алцхаймер.

Основният химикал обаче, който възбужда мозъчните клетки, се състои от колин, съдържащ се в яйцата, черния дроб и соевите зърна.

Яйцата реално увеличават възможностите за запаметяване и затова са подходящи за редовна употреба.

Научете се да казвате „не” на вредните храни

При напрежение организмът произвежда стресовите хормони глюкокортикоиди. Те принуждават мозъка да търси начини за облекчаване на неприятното състояние. И тогава идва ред на сладките и мазни храни.

Опити с животни с високи нива на стресови хормони са показали, че те развиват апетит към сладко и мазно. От тези храни стойностите на стресовите им хормони се понижили и те се успокоили, но пък теглото им се увеличило.

При непрекъснато и продължително ядене на сладко се получават промени в реакцията на мозъка – организмът изпитва все по-голяма нужда от това удоволствие и се пристрастява по същия начин, както към наркотиците.

За да се противопоставите на това пристрастяване, трябва да проявите воля и да избягвате храните, които го причиняват.

Направете усилие да ограничите този навик. Опитайте да си намерите занимания, които повишават допамина, като например спортуването, четенето и активното общуване с хора.

Коментари