Публикация

„Мъжки” болести засягат все повече жени


Инфаркт, косопад, подагра, рак на белия дроб, намалено либидо, цироза – това са сред болестите, считани досега за мъжка „привилегия”, но все по-често от тях страдат и жени. Специалисти от различни области се опитват да обяснят защо това е така.

Инфаркт

Работният стрес е пряко свързан с риска за сърцето и то не само при мъжете. Датско проучване показва, че жените, подложени на голям стрес на работното място, са два пъти по-застрашени от сърдечни заболявания.
Тютюнопушенето, напрежението в работата, злоупотребата с алкохол са сред рисковите фактори, които повишават опасността от инфаркт и при жените. Промяната на начина на живот и премахването на някои вредни навици е един от начините този риск да се ограничи.

Косопад

Отдръпването на линията на косата и изтъняването й вече също се среща все по-често при нежния пол, твърдят специалисти. Като възможни причини се посочват стресът, ниските нива на естроген, особено през менопаузата.

Учени от университета в Манчестър смятат, че увеличаването на случаите на косопад сред жените може да се дължи и на околната среда.

Появата на плешиви петна, изтъняването на косата и чупливостта й са признаци за наличието на проблем. За лечението на косопада е важно да се определи причината. Тъй като може да е в следствие на поликистоза на яйчниците, стрес, и др.

Подагра

Подаграта е форма на артрит, която засяга 9 пъти повече мъже, отколкото жени, но вече се наблюдава тенденция случаите при нежния пол да се увеличават.

Състоянието се дължи на натрупване на пикочна киселина в ставите. Кристализирането й се получава в резултат на консумацията на някои храни – червено месо и др., или от разпадането на стари клетки.

Според британски учени една от причините жените да са по-склонни към подагра е, че живеят по-дълго. Естрогенът помага за контролирането на нивата на киселината, но след менопаузата ситуацията се влошава.

Първите признаци на болестта са болки в палците на ръцете, но може да се появят и в други стави. Подаграта се диагностицира с кръвен тест, за да се проверят нивата на пикочна киселина, а лечението включва силни противовъзпалителни лекарства.

Рак на белите дробове

Въпреки че преди ракът на белия дроб е смятан за типично мъжко заболяване, сега все повече жени умират от него.

Основният причинител на болестта е тютюнопушенето. След Втората световна война жените започват да пушат повече и едва сега започват да се проявяват страничните ефекти. Пасивните пушачи също са застрашени от злокачественото заболяване. Други фактори могат да бъдат различни химикали, както и семейната обремененост.

Симптомите включват кашлица, която не отшумява за седмици, умора, недостиг на въздух и липса на енергия. Други признаци на болестта са белодробни инфекции, които се повтарят.

Лечението включва оперативно премахване на засегнатите участъци, радиотерапия и химиотерапия. Методите зависят от стадия на рака. Най-добрата превенция обаче е избягването на цигарите и придържането към здравословен начин на живот.

Понижено либидо

Липсата на сексуално желание, често асоциирана с депресия, е увеличаващ се проблем.
До 36% от жените на възраст между 20 и 70 години са имали периоди с понижено либидо.

Стресът се счита за водещ фактор при състоянието, тъй като се блокира производството на хормон, свързан със сексуалната възбуда и при двата пола.

Признаците на разстройството включват постоянна незаинтересованост от секса и дългосрочна загуба на желание.

Цироза

Цирозата се характеризира с тъканни увреждания вследствие консумацията на алкохол, затлъстяване и други фактори. Заболяването на черния дроб вече не е проблем само на по-възрастните мъже.

Сега вече се среща все по-често при жени на възраст между 30 и 40 години.

Симптомите се неспецифични – умора, общо неразположение, подобно на настинка.

Избягването на алкохола е важно за регенерирането на вече увреден черен дроб, както и промяната в теглото. Трансплантациите се прилагат само в крайни случаи.

 

Коментари