Публикация

Над 1000 онкоболни лекувани за година в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив

При фамилна обремененост пациентите да споделят със своя семеен лекар, съветва д-р Татяна Чалъкова


Бързо нарастване на заболеваемостта от рак през последните години – това е тенденцията, която се запази у нас и през последната година. България е на средни позиции по отношение на онкологичната заболеваемост в света, заяви д-р Татяна Чалъкова, от отделение медицинска онкология, МБАЛ "Централ Хоспитал" в Пловдив, където всяка година се лекуват над 1000 пациенти от цялата страна. Усилията на екипа са насочени към профилактика на заболяването, която изисква последователност

„Повечето от пациентите ни са в напреднала възраст, но за жалост отчитаме и подмладяване на заболяването. Тази тенденция също е трайна в последните години“, посочи тя. При прегледите медицинските онколози констатират, че значителна част от заболелите водят нездравословен начин на живот – пушат, злоупотребяват с алкохол, не спазват здравословна диета, имат наднормено тегло, а физическата им активност е слаба, дори сведена до нула. По-малък е броят на заболелите, които работят във вредна среда.

Част от рисковите фактори могат да бъдат избегнати, а други – не. Повечето не са директна причина за рак, но струпването на няколко обикновено води до заболяване. Един от най-опасните рискови фактори е фамилната обремененост. Ако пациентите считат, че има вероятност да заболеят от рак, следва да го споделят с личния си лекар и да си направят профилактични прегледи.

Превенцията на онкологичните заболявания е свързана с доброто им познаване, профилактика, ранното откриване, съвременна диагностика, комплексно лечение, наблюдение и възстановяване на трудоспособността. Д-р Чалъкова предложи примерна схема за първична профилактика на злокачествените заболявания, която включва спиране на тютюнопушенето, диета богата на плодове, зеленчуци, зърнени и бедни на мазнини храни, ограничаване експозицията на слънчевата светлина, намаляване на химическата експозиция – пестициди, хербициди, консерванти.

Много важна предпазна мярка са имунизациите против хепатит В и срещу папилома вирус, причиняващ рак на маточната шийка. Втората ваксина трябва да се направи в младежка възраст, но е важно да се сведат до минимум безразборните полови контакти. Шанс за профилактика е изследването на молекулярно ниво за хепатит С, болестта води до цироза и карцином на черния дроб, протича без симптоми и засяга младите хора и особено наркоманите, които са под 30 години. Той може да се направи в болницата. Близо 100% от заразените не знаят, че са болни, а има съвременно лечение, което ги лекува в рамките на няколко месеца.

В болница „Централ Хоспитал“ пациентите получават съвременно лечение – прилага се таргетната терапия и лечение с молекули. То значително повишава качеството им на живот.  

 

Коментари