Публикация

Ротавирусните инфекции – най-честата причина за диария при децата

Пробиотиците помагат при синдром на раздразненото черво след химиотерапия при възрастните


Интервю с д-р Стефка Николаева, педиатър в 12 ДКЦ, София.

 

Д-р Николаева, какви са най-честите причини за появата на диария при децата?

 

Говорим за диария, когато пациентът има над шест изхождания за едно денонощие. Тя се предизвиква от нарушаването на баланса на микрофлората в стомаха и червата. Това се дължи основно на вирусни заболявания, като най-честият причинител при децата са ротавирусните инфекции. Вирусът предизвика повръщане и разстройство, стомашен дискомфорт. Разбира се, тези симптоми могат да бъдат и знак за наличието на други вируси. През тази зима клиничната картина на повечето пациенти беше смесена и освен диария и повръщане се отключваше и кашлица, която продължаваше около 10 дни. Смята се, че ротавирусите се разпространяват през летния сезон, но имаше доказани случаи на такива инфекции и през последните месеци. Явно се получи смесването им със сезонния грип.

 

Защо при употребата на антибиотици се появява диария?

 

Антибиотиците унищожават както зловредните, така и полезните бактерии. Те нарушават стомашно-чревната микрофлора и се появява дисбаланс. За съжаление, на децата доста често се дават антибиотици по различни поводи. Според световната медицина нормално е децата, които ходят на детска градина, да боледуват максимум до 6-7 пъти в годината. Ако при три или четири от тези случаи се наложи прием на антибиотик, състоянието на стомашно-чревната флора се влошава значително. Затова е необходима поддръжка от пробиотици.

 

Как приобиотиците помагат при диария?

 

Аз препоръчвам употребата на Lacto 4 Kids, защото в него се съдържат над 2 млрд. живи бактерии от четири пробиотични щама. Преимуществото на този продукт е, че капсулите могат лесно да се отворят и съдържанието им да се разтвори. улеснява приема му дори от по-малки деца.

 

Пробиотикът също така стимулира имунитета на организма и е хубаво да се употребява при деца, които често приeмaт антибиотици, защото при тях може да има компрометиран имунитет. В такива случаи пробиотиците се използват продължително време сред приключване на антибиотичната терапия. Приемът трябва да продължи най-малко 10 дни след овладяването на диарията.

 

Желателно е също така пробиотиците да се използват след химиотерапия при възрастните. Причината е, че при това лечение се получава синдром на раздразненото черво. Имам наблюдения при мои пациенти. След като в продължение на три месеца те приемаха пробиотици след химиотерапията, стомашните им проблеми значително се подобриха. 

 

Колко време трябва да се приемат пробиотици, когато има диария при децата?

 

Няма конкретни срокове и всичко зависи от конкретния случай. При тежките състояния е добре приемът да продължи от 2 до 3 месеца, за да се стимулира имунитета.

 

Какво хранене се препоръчва за децата при появата на диария?

 

Препоръчва се приемът на по-сухи храни, като препечени филии хляб, солети, варени картофи и ориз. Особено важно е да се пият достатъчно течности, защото при диария човек бързо се обезводнява.

 

Трябва ли родителите да заведат веднага детето на лекар при появата на чести изхождания?

 

Когато изхожданията са под шест, разстройството се овладява лесно. Сериозен проблем обаче е обезводняването. Малкото детето изглежда отпуснато, има хлътнала фонтанела и лош дъх. Желателно е лекарят да пусне изследвания за кетони в урината. Когато е налице обезводняване може да се наложи хоспитализация. За да не се стигне до такова състояние, е важно детето да приема течности, но на малки дози, по лъжичка, за да не ги повърне. Има специални разтвори за оводняване, а може да се приложи и старият изпитан метод с глюкозата.

 

Какви практически съвети бихте дали на майките за предпазване на децата от появата на диария?

 

Хигиената е на първо място, когато говорим за превенция на стомашно-чревните заболявания. Най-важното нещо е децата да си мият ръцете преди хранене и след като се приберат у дома от игра навън.

Коментари

"Diarrhoea is the passage of 3 or more loose or liquid stools per day, or more frequently than is normal for the individual." Това е дефиницията за диария на WHO, хубаво е да я знаем. А още по-важно е да знаем, че липсата на калий в глюкозо-солевите разтвори (банките от аптеките) ги правят неприложими за перорална рехидратация. Глюкозата действа осмотично в чревния лумен и обикновено усилва диарията.