Публикация

Десетки пациенти с глаукома се прегледаха безплатно във ВМА

Близо 250 хил. българи са засегнати от това заболяване


Десетки пациенти се прегледаха при очните специалисти от Военномедицинската академия. Инициативата беше в рамките на тридневната кампания за безплатни профилактични прегледи, организирана във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата.

 

Според данните, актуализирани в началото на март 2018 г., 3.54% от българското население или 248 354 души имат глаукома.

 

Информацията представи началникът на Катедра „Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия“ проф. Лъчезар Войнов по време на лекция пред пациенти с глаукома, организирана съвместно с пациентска организация „Глаукома“.
В световен мащаб – към 2013 г. 64,3 милиона души са били засегнати от болестта.

 

Очакванията са през 2020 г. техният брой да достигне 76 милиона, а през 2040 г. – до 111,8 милиона.

 

Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространението на първичната закритоъгълна глаукома – в Азия.
И още статистика – при мъжете вероятността от развитие на първична откритоъгълна глаукома в сравнение с жените е по-голяма. Подобна е тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони в сравнение с хората в селските райони.

По време на лекцията проф. Войнов представи какви са рисковите фактори, начините за изследване и лечение.

 

Той припомни старата максима

 

„Глаукомата каквото вземе, не връща” и подчерта, че единственият доказан метод за ранно диагностициране на глаукомата са профилактичните прегледи.


 

Коментари