Публикация

Запушени маточни тръби – какви рискове крият

Неправилното функциониране и непроходимост на маточните тръби може да доведе до извънматочна бременност или стерилитет


Маточните тръби, наречени още фалопиеви тръби, са важен орган в процеса на забременяване. Те представляват тънки, меки, подвижни тръбички, които свързват маточната кухина с яйчниците, и имат ключова роля при транспортиране на оплодената яйцеклетка. Изградени са от гладки мускулни клетки. В частта към матката са по-тънки (около 2 мм), а в посока към яйчниците тръбите се разширяват като фуния и завършват с малки тънки фимбрии. Ролята на тези фимбрии е при овулация на яйчника да го обгърнат, колкото е възможно, и да приемат и насочат яйцеклетката по хода на тръбата към матката. Яйцеклетката се придвижва по удължената част на маточната тръба, където именно става и оплождането. Придвижването на сперматозоидите също става през маточната тръба като преди това те са минали от влагалището през цервикалния канал на матката.

 

Какво се случва при запушване на маточните тръби

 

В този случай е нарушена транспортната им функция. Налице е невъзможност да се срещнат яйцеклетката и сперматозоидите. Това е най-крайната степен на запушване – пълна непроходимост.

 

В случай на частично запушване на тръбите, сперматозоидите могат да преминат през малкия отвор, да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят. Проблемът тук е, че оплодената яйцеклетка започва да се дели и нараства по обем и размери и така тя става значително по-голяма от проходимия отвор в тръбата. Нейното придвижване спира и тя не може да достигне до маточната кухина, за да се развие като нормална бременност. Физиологичните процеси на оплодената клетка, останала в маточната тръба, продължават ,т.е. тя се развива като нормална бременност, но на неподходящо място, недостатъчно да я възприеме и развие. Развива се извънматочна бременност в тръбата. Първите признаци за бременност са налице – закъснение, гадене, дискомфорт, дори тестовете са положителни. Оттук, обаче настъпва и риска – когато жената се „усети“ като бременна, но не е отишла в първите дни на менструалното закъснение на гинеколог. Целта на посещението при лекаря е да се направи гинекологичен преглед и вагинална ехография, за да се изясни дали има бременност и къде тя се намира (дали е в матката или извън нея, съответно срока на бременност).

 

Маточната тръба има способност да задържи бременността до един – два месеца, рядко по-късно. Изходът, респективно рискът е в това, че настъпва руптура (разкъсване) на маточните тръби и кървене в корема на жената – твърде опасно състояние и ако не се направи операция за спиране на кръвоизлива и отстраняване на маточната тръба, животът на жената е застрашен. Извънматочната бременност е най-рисковия момент и състояние в гинекологията, ако не е предприета планова операция в по-ранен етап, докато тръбата е цяла.

При пълно запушване – пълна непроходимост на тръбите – следва стерилитет. Няма възможност за „нормално“ забременяване, т. нар. тубарен фактор.

 

Кои са основните причини за запушване на маточните тръби

 

Главно причините са от инфекции на половите органи – хламидии, уреаплазма, микоплазма, по-рядко гонорея . Непроходимостта се дължи на „затваряне“ отвора (лумена) на тръбата от срастване на стените, една с друга (т.е. пълна непроходимост).

 

Други причини за запушване на тръбите са периферните сраствания отвън маточните тръби. Те могат да доведат до придърпване, нагъване на тази тънка структура. Освен това, тези сраствания играят роля и на бариера при движенията (перисталтиката) на тръбата. Луменът е проходим, но не може да има движение на оплодената яйцеклетка към матката. Като краен резултат е извънматочна тубарна бременност.

 

Маточните тръби, заедно с яйчниците и техните връзки (лигаментите) се наричат аднекси, а обхващането на тези органи от възпалителни процеси е най-често заедно и се нарича аднексит. Рядко и трудно има възпаление само на кухината на маточната тръба, без да са засегнати и другите съседни тъкани и органи, тъй като тръбата е отворена в единия си край в коремната кухина. Инфекцията, достигнала през матката и тръбите попада директно в корема – там е най-ниската му част и инфектира органите в тазовото дъно. Дори и лекувана, такава инфекция често има като последствия, сраствания в областта – уплътнения, запушване на тръбите, болки и често стерилитет.

 

Освен половите инфекции, причина за поражения в тази област е и заболяването ендометриоза, засягащо маточните тръби и околния перитонеум. Етиологичната причина в случая е друга, различна от инфекцията, но резултата е подобен  – уплътнение на аднексите, болки, запушване на маточните тръби, основно от външни сраствания и ендометриозни кисти, стерилитет.

Риск носи и всяка манипулация при преминаване зад маточната шийка, т.е. най-голям е риска за последваща вътрешна инфекция и запушване на тръбите след аборт.

 

Тъй като говорихме, че основната причина за запушване на маточните тръби са полово преносимите инфекции, то при тяхната първа проява – течение, различно от нормалната ежедневна секреция е добре да се направи консултация и преглед при гинеколог. Да се използват предпазни средства – презервативи или вагинални контрацептиви.

Изводът и препоръките ми към жените е да имат добра здравна култура и да посещават гинеколог редовно.

Коментари