Публикация

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас обнови апаратурата си със средства от дарители

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас обнови апаратурата си със средства от дарители

Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас обнови изцяло апаратурата, която дозира кислорода в кувьозите на недоносените бебета.


Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас обнови изцяло апаратурата, която дозира кислорода в кувьозите на недоносените бебета. Закупени са 10 бр. нови ротаметри – устройства, които се включват към кислородната инсталация на болницата и контролират количеството кислород, който достига до кувьоза. Контролът на кислорода е от изключително значение за лечението на рисковите новородени, защото ако не се дозира правилно, може да доведе до увреждания.

 

Ротаметрите не са обновявани от откриването на отделението през 1996 г. Взета е и още една апаратура, която подпомага работата на лекарите – разпрашител за лекарства. Разпрашителят се поставя в кувьоза и работи на принципа на инхалатора, с тази разлика, че е специално пригоден за недоносени и преждевременно родени бебета и може да бъде включен и към кислородния апарат.

 

Медицинската техника е закупена по проект, разработен от Отделението по неонатология съвместно с Института за здравно образование. Той бе финансиран на Дарителския кръг, организиран от „Обществен дарителски фонд Бургас – Пиргос“ през декември м.г. По време на кръга дарители събраха половината от нужната сума за покупката на апаратурата, а другата половина бе осигурена чрез фондация "Америка за България". Целият  проект е на стойност 8200 лв. Днес закупената апаратура бе представена пред дарителите и пред ръководството на „Обществен дарителски фонд Бургас – Пиргос“.

 

„Новата техника е много важна в нашата специалност. Освен че спасява живота на недоносените бебета, осигурява качествена последваща грижа. Целта ни е тези деца да растат и се развиват  нормалнo“, обясни д-р Стилияна Томова – началникът на отделението по неонатологията в УМБАЛ-Бургас. През последната година тя сътвори чудеса и спаси десетки новородени бебета и по този начин заслужено спечели титлата на Флагман.БГ „Личност на годината“ 2017.

 

Освен покупката на апаратурата, проектът на Отделението по неонатология има за цел да популяризира и поощри дарителството. Благодарение на помощта от бургазлии, неонатологията на УМБАЛ Бургас постоянно обновява апаратурата си и вече разполага с кувьози и техника от най-висок клас в цяла Югоизточна България. Следващата идея на персонала е да обособи специална Семейна стая, в която родителите на недоносените бебета да прекарват повече време с децата си. За целта са необходими средства за ремонт на вече определеното помещение.

Коментари