Публикация

Бебешки колики – причини, симптоми и лечение

Бебешки колики – причини, симптоми и лечение

Интервю с д-р Анелия Ананиева*, педиатър, Плевен

 

Д-р Ананиева, как да разберем защо плаче бебето? 

През ранния неонатален период – от раждането до 28-ия ден, преобладаващите емоции при бебето са предимно отрицателни. То реагира с плач на всичко – и когато е гладно, и когато е нахранено, подсушено или с пълен памперс. Това трябва да се има предвид. 
Ако едно здраво, сравнително спокойно и весело дете след 10-ия – 12-ия ден започне неистово да плаче (предимно вечер), да присвива често крачета, коремчето му е подуто, а червата ускорено куркат, може би настъпва периодът на коликите.  

Д-р Анелия Ананиева
   Д-р Анелия Ананиева

         

Всичко е индивидуално, но коликите обикновено започват именно на 10-ия -12-ия ден. Интензитетът им е най-силен към 20-ия – 22-ия ден, към края на месеца постепенно намаляват, а към 2-ия – 3-ия месец отзвучават напълно.  Има и изключение, разбира се.

 

В литературата са описани колики, продължаващи и след 3-ия, след 6-ия месец, единични случаи - и до година. 

Трябва да се има предвид, че коликите са физиологично състояние, а не патологично, през което минават бебетата по целия свят.

 

А кога плачът е сигнал за по-сериозен проблем, че е необходимо незабавно да се търси лекарска помощ? 

 

Ако бебето плаче неистово, пищи повече от 30 минути, ако не се успокоява, ако самото изражение на лицето му е измъчено, трябва да се потърси педиатър. Може да става въпрос за спешно състояние.

 

Уча родителите да разпознават кога бебето плаче поради глад, мокър памперс или колики. В практиката не съм имала спешни случаи, но винаги давам съвети. Майките и бащите не бива да неглижират, но не бива и да са свръхпритеснителни. Необходимо е балансирано отношение, наблюдение, нормална реакция към бебето.

 

Ако бебето не се изхожда редовно, повръща, отказва да се храни, това трябва да е сигнал за родителите, че може да има здравословен проблем.
При колики детето се изхожда нормално, храни се, плаче предимно следобед и вечер, обикновено след нахранване. 

 

На какво се дължат коликите?

 

Коликите засягат от 10 до 30% от бебетата. Това стомашно неразположение се среща както при кърмените, така и при хранените с биберон. При 80 на сто от децата, както вече споменах, първите симптоми се появяват още през втората седмица след раждането (10-ия – 12-ия ден).

 

Възможни причини за коликите:

Възможни причини за коликите

 

  • Незряла стомашно-чревна система на новороденото; 
  • Свръхчувствителност към храни, които приема кърмещата майка.
    Винаги на първо посещение в дома на новороденото съветвам майките-кърмачки да ограничават боба, зелето, лещата, всички газообразуващи храни. Предупреждавам ги да внимават с шоколада, сладкишите с набухвател, както и с колбасите, луканките, с всичко, което съдържа консерванти и оцветители. Добре е да се избягват мъхестите плодове, прясното мляко, фъстъците, да се спрат газираните напитки и черният чай. След като бебето се накърми може да се изпие едно безкофеиново кафе. Тютюнопушенето е категорично забранено. Вечер между отделните кърмения може да консумира 100-200 мл бира.
  • Поглъщане на въздух при хранене, особено с биберон. 
    При кърменето също се поглъща известно количество въздух, който попада в храносмилателната система и раздува червата. Коликите са свързани с разтягане на стената на червата на бебенцето от газове. Тази стена има мускулно и нервно влакънце, които се притискат от образуващия се газ, получава се болка и неразположение, които предизвикват плач у бебето. 
  • Стомашно-чревни смущения и непоносимост към някои храни от самото бебе – непоносимост към лактоза, към захар;

 

непоносимост към лактоза

 

  • Незряла нервна система на бебето. Бебето се ражда с недоразвити и недоусъвършенствани системи, които в края на първия месец постепенно съзряват и се развиват. Коликите може да са начин за реакция на детето към физически влияния, които то не разбира. 
  • Взаимоотношения между родителите, притесненията на кърмещата майка, стресът в семейството. Обяснявам на родителите, че периодът на коликите е много драматичен. Бебетата плачат, защото ги боли. Майките също плачат, тъй като не успяват да успокоят децата си. А бащите са недоволни, че не са се наспали, а трябва да ходят на работа. Цялата къща е нагоре с краката. 

 

Как може да се помогне на бебето в такава ситуация?

 

Родителите трябва да запазят спокойствие. Когато бебето започне да плаче, разпознавайки симптомите, които споменах, може да му се направи масаж на коремчето с пръстите на дланта по посока на часовниковата стрелка. 

 

Добре е крачетата му да се свият в колената и да се притиснат към коремчето. Може върху коремчето да се постави топла пелена – това ще отпусне нервното и мускулното влакънце, неразположението ще отзвучи.  

 

Ако бебенцето не е нахранено, може да се остави по корем. Да се гушне, да се люлее, да се целуне, да му се попее, за да се успокои. В случай, че тези физически методи не помогнат, на пазара се предлагат много продукти за облекчаване симптомите на коликите. 

 

Имам опит със „Санколик“ - уникална хранителна добавка, съдържаща специална комбинация от натурални ароматни масла, повлияващи благоприятно бебешките колики. Допринася за доброто храносмилане и подпомага естественото освобождаване на газове.

 

Маслото от копър, маслото от мента, маслото от анасон и глицеринът са внимателно подбрани и имат сертификат за анализ, който удостоверява тяхното качество и ефективност. Този препарат се произвежда и тества под наблюдението на лекари, фармацевти, в съответствие с най-строгите производствени стандарти. 

 

Санколик срещу колики

 

Санколик се предлага в бутилка от 50 ml. Всяка опаковка съдържа не по-малко от 100 дози, тъй като е концентриран препарат, който се разрежда във вода. Капкомерът е специално проектиран, директно дозиращ количество, което трябва да се даде на детето.

 

Препоръчителната дневна доза е по 10 капки преди всяко хранене, а при необходимост и между храненията. Няма ограничение на броя еднократни дози на ден, може да се приема продължително време. Препаратът е предназначен както за новородени, така и за кърмачета и бебета до 1 годинка. Не съдържа консерванти, алкохол, изкуствени ароматизанти, овкусители, захари - сладкият му вкус се постига естествено, благодарение на глицерина в състава. 

 

В аптеките има и други природни продукти, както и такива, съдържащи симетикон. Моето удовлетворение е, че със „Санколик“ мога да отговоря на изискванията на съвременните майки, които са привърженички на природосъобразния начин на живот. Аз съм лекар-иноватор, имам поглед върху новите продукти. Получавам обратна връзка от родителите, наблюдавам и новородените.

 

При мен са идвали майки с бебета, които не са от моята практика, опитвали какво ли не срещу колики. Прилагайки този продукт, всички ме възхваляват за чудотворното му действие, за мира и спокойствието, които са настанали в домовете им.

 

Колко често да се гушка детето, за да не се разглези?

 

През целия първи месец след раждането сетивният орган, с който бебето възприема света, е кожата. То различава предимно ярката светлина и силния звук. Кожата е негова „врата“ към света – то се успокоява, когато се кърми (при допир на кожа с кожа), милва, целува. Не смятам, че ако децата се гушкат, ще се разглезят. Те трябва да се отглеждат с любов. Имат нужда да знаят, че родителите са техният свят, тяхното спокойствие и защита. Така че аз не препоръчвам ограничения - колкото искат родителите, толкова, стига да са здрави, да нямат някаква инфекция. 

Колко често да се гушка детето

 

Децата не бива да се целуват по устата, а по бузите, ръчичките, крачетата. 

 

Да спи ли бебето в леглото на родителите си? 

 

Категорично съм против и забранявам детето да спи с родителите си. Бебето трябва да има собствено креватче или кошче, с ортопедичен матрак, съобразен с опорно-двигателната му система. Неговите кости са много крехки и раними, може лесно да се притисне, задуши, ако спи с друг. В практиката си имах бебе на около годинка. Неговата майка беше заспала до него и въпреки че е много елегантна, беше го притиснала и му беше счупила ръката. 
Освен безопасност, трябва да се спазва и добра хигиена – бебето да спи само върху предназначено за него бельо. 

 

От първия ден след раждането се създава режим, детето се възпитава. Когато бебето има колики, ще се гушне, полюлее, ще му се попее и ще се сложи в креватчето. Същото важи и след кърмене. 

 

Трябва ли да има някакви съображения по отношение на захранването, ако бебето е имало повече колики?

 

Захранването започва в пълно здраве и винаги с монокомпонентно пюре. Спазва се препоръката на Световната здравна организация началото да е към 5-ия – 6-ия месец. Въвеждането на нови продукти става постепенно, като състоянието на детето се следи внимателно.  

 

Ако бебето е имало колики, може да се започне с картофено пюре. Добре е да се избират по-лесно смилаеми зеленчуци и плодове, които са традиционни за нашите географски ширини. Тези, които не са характерни за българската кухня, по-трудно се приемат и предизвикват по-бурни колики.

 

Как трябва да се кърми бебето – на поискване или по строго определен режим?

 

Препоръчвам кърмене на поискване. Като педиатър обяснявам на майките какъв интервал горе-долу трябва да има между отделните хранения, а именно 2,5 – 3 часа. Но ако бебето се събуди по-рано и заплаче, трябва да му се даде да хапне. Ако обаче спи и този интервал от време е минал, не се буди. Храни се, когато се събуди. На практика самото дете си създава режима, биологичният му часовник така се нагажда, че то се събужда, когато огладнее.

 

Как трябва да се кърми бебето

 

Препоръчвам на майките, когато наближи времето за кърмене, да се подготвят, да се измият. Не се спазват строги часове, но не бива и да се кърми безразборно. Трябва да има 1-2 часа минимален покой за храносмилателната система на бебето. Претоварването води до стомашно-чревни неразположения. 

 

Автор: Татяна Вълкова

 


*Практиката на д-р Анелия Ананиева се намира на ул. „Васил Левски“ 60, ет. 2, кабинет № 4.

Коментари